Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Co nás čeká v roce 2016? Otevření hospice, volby i soud s hejtmanem

Rok 2016 v Libereckém kraji odstartuje otevřením hospice v Liberci. Bude ale také ve znamení oslav 150. výročí povýšení Jablonce nad Nisou na město. Na jaře by měla začít dlouho očekávaná dostavba rychlého silničního spojení z Liberce do Jablonce nad Nisou. Ke klíčovým událostem roku bude ale zřejmě patřit i soudní projednávání případu korupce, z níž je mezi jinými obviněn i liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Poznamenat může i výsledek krajských voleb, které se uskuteční na podzim.

Liberecký kraj byl jedním z mála regionů v zemi, kde dosud hospic chyběl, nemají ho ještě v Karlovarském kraji a na Vysočině. Stát sice už v roce 2003 přislíbil 14 milionů korun na vybudování hospice v Jablonci nad Nisou, z projektu ale sešlo, když se nepodařilo sehnat další peníze. Později se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny v České Lípě nebo výstavbě nové budovy v Jablonci. Nakonec zvítězila myšlenka přestavět na hospic bývalý dětský domov v Liberci. Stavba stála necelých 109 milionů, většinu zaplatila Evropská unie. Zařízení s 28 lůžky pro nevyléčitelně nemocné přivítá první klienty už 4. ledna.

Rok 2016 bude také ve znamení oslav 150. výročí povýšení Jablonce nad Nisou na město. "Bude to série akcí v průběhu celého roku, protože nechceme riskovat nějakou bombastickou akci, která by třeba nedopadla kvůli počasí," řekl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Jablonec je se svými 45.600 obyvatel po Liberci druhým největším městem Libereckého kraje. První písemná zmínka o něm se objevila v říjnu 1356. V roce 1866 císař František Josef I. povýšil obec na město. Listinu o povýšení však Jablonec převzal až o 40 let později, kdy císař město navštívil. Při té příležitosti došlo také ke změně jména, chybou úředníků přibyl k původnímu názvu Jablonec ještě přídomek "nad Nisou".

Už na jaře by měly začít také práce na tolik očekávaném dokončení rychlého silničního spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Práce na dokončení posledního 2,5 kilometru dlouhého úseku začaly už před rokem přípravou stavby, kvůli průtahům ve veřejné soutěži se ale pokračovat bude až s ročním zpožděním. Dokončení silnice přijde zhruba na půl miliardy korun. "Dokončení silnice bude náročné, celá stavba bude částečně na mostech a částečně v odřezu staré silnice, protože se laicky řečeno narovnávají serpentiny," popsal již dříve stavbu ředitel libereckého závodu ŘSD Josef Jeníček. Motoristy čekají komplikace, po nové silnici se svezou nejdříve v roce 2017.

Stavět by se měly i nemocnice. V Jablonci nad Nisou připravují výstavbu nového pětipodlažního pavilonu a modernizaci současných prostor za půl miliardy korun. Jako první se bude stavět pavilon intenzivní medicíny, i s vybavením na něj bude potřeba asi 195 milionů korun. "Když půjde vše dobře, mohli bychom začít stavět ve druhé polovině 2016," poznamenal ředitel nemocnice Vít Němeček. Projekt modernizace připravuje také největší Krajská nemocnice Liberec. "Kraj je připraven ročně na financování ze svého rozpočtu dát 50 milionů korun," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Už pro příští rok má kraj v rozpočtu peníze připraveny.

Jednou z největších kulturních akcí roku 2016 v Libereckém kraji bude už tradičně hudební festival Benátská. Od 28. do 31. července se uskuteční už počtvrté ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. K hvězdám festivalu patří kapely Arakkain, Divokej Bill, Olympic, Horkýže slíže, Krucipüsk nebo Doctor P.P. Dorazí i slovenská Tublatanka se skupinou Adventure Strings. Klasičtí muzikanti, kteří ovládají smyčcové nástroje, s Tublatankou zahrají její nejznámější hity. Do konce roku je možné vstupenky na celý festival pořídit jen za 990 korun.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky Jablonec nad Nisou, Liberec, Liberecký kraj, silnice, Martin Půta, Starostové a nezávislí, František Josef I., Evropská unie, Petr Beitl, Vít Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co nás čeká v roce 2016? Otevření hospice, volby i soud s hejtmanem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.