Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj začne v pondělí přijímat žádosti o dotace na kotle

Liberecký kraj začne od pondělí přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější. Žádosti bude krajský úřad přebírat od 07:00, kdy se otevírá podatelna. Svou budovu ale úřad zpřístupní o hodinu dříve, aby lidé nemuseli v mrazivém počasí čekat venku. Liberecký kraj má k dispozici 135 milionů korun, podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Je to první ze tří plánovaných výzev, i v dalších letech by se měly rozdělovat podobné peníze. O dotaci tak ještě bude šance požádat.

Zájemci musí žádosti o dotaci přinést na úřad osobně nebo je poslat poštou, elektronickou cestou to nejde. "My jsme zvažovali i lokality, ze kterých žadatelé budou. Vzhledem k tomu, že se předpokládá, že to budou zejména venkovské oblasti a že to budou také hodně lidé v seniorském věku, tak jsme se rozhodli, že nebudeme vytvářet prostor pro nějaké zprostředkovatele, pro lidi, kteří by žádosti za nějaké peníze elektronicky zpracovávali," vysvětlil hejtman Martin Půta (STAN).

Už od listopadu pořádá kraj semináře pro zájemce o dotace, lidé se obracejí i přímo na krajský úřad. Zájem o výměnu kotle předběžně projevilo více než 750 lidí. Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent, tedy až 127.500 korun. Platí to pro domácnosti z České Lípy, Doks, Mimoně, Liberce, Stráže nad Nisou, Cvikova, Kamenického Šenova, Nového Boru, Skalice u České Lípy, Chotovic, Okrouhlé, Ohrazenic a Turnova.

"O dotaci mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci loňského roku," řekla již dříve Lucie Macnerová z odboru rozvoje. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostane. "Pokud jde o lokální kamna, tak tam jde žádat o dotace z programu Nová Zelená Úsporám, podmínkou je ale zateplení objektu," doplnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP), z něhož peníze na takzvané kotlíkové dotace půjdou.

Zkušenosti s dotacemi na výměnu kotlů už mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Liberecký kraj bude peníze na výměnu kotlů rozdělovat poprvé. Ve fondu životního prostředí ČR je na kotlíkové dotace devět miliard korun, které chce fond rozdělit prostřednictvím krajů ve třech kolech vždy po třech miliardách korun.

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky dotace, Liberecký kraj, peníze, Státní fond životního prostředí, Martin Půta, Petr Valdman, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj začne v pondělí přijímat žádosti o dotace na kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.