Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podaří se obnovit zašlou slávu LVT? V areálu by mohl vzniknout Liberecký Veřejný Technopark

Zašlou slávu libereckého výstaviště chce obnovit vedení města Liberce. Prodej nedostatkových džínsů nebo punčocháčů nečekejte. V areálu LVT by mohl vzniknout „Liberecký Veřejný Technopark,“ který by navázal na Technické muzeum Liberec, které za rok navštívilo 10 tisíc lidí. Projektový námět schválilo vedení na pondělní poradě.

„Uvažujeme o sloučení Technického muzea, klubu historických tramvají Bovera clubu a dílenské akademie. Tou je myšlen otevřený dílenský komplex, který bude vybudován s cílem, aby se už i malé děti měly možnost naučit držet ruční nářadí. Dílenská akademie bude určena jak pro veřejnost, tak pro školy, a zároveň se zde budou konat rekvalifikační kurzy,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela.

Venkovní prostor výstaviště by měl najít hned několik využití. Sloužil by jako veřejné hřiště a volnočasová zóna. Mimoto by si mezi jednotlivými budovami mohli návštěvníci prohlédnout ukázku techniky, například tank nebo letadlo.

Vytváření zakázky v praxi

Vedení města také ve spolupráci se strojírenskými podniky na Liberecku plánuje projekt, který by studentům v praxi představil celý proces vytváření zakázky a seznámil je s problematikou technologických postupů. „Zkrátka, aby se řemeslům a učňovským oborům navrátila prestiž,“ dodal Kysela.

Technopark by si na sebe měl vydělat samotným provozem. „Celý projekt počítá s tím, že vhodná kombinace Technoparku s dílenskou akademií bude ve veškerých provozních nákladech soběstačná. I to je jeden z mnoha důležitých momentů, který hovoří jasně ve prospěch tohoto projektu,“ doplnil náměstek.

Cílem projektu je oživit areál libereckého výstaviště, jehož historie začala v roce 1851 první výstavou lehkého průmyslu. Pokračovala založením Svazu mezinárodních veletrhů, na kterém se v roce 1925 podílela vedle Liberce také Praha, Frankfurt nad Mohanem, Lipsko a další města. Areál Libereckých výstavních trhů (LVT) vznikl v letech 1920 až 1930.

Na obnovu vzniklo několik projektů

Rozkládá se na více než 6000 metrech čtverečních a stojí na místě původního údolí Jizerského potoka, které bylo na počátku 20. století zavezeno. V poválečném období se činnost výstaviště obnovila a od roku 1956 bylo spojeno hlavně s pořádáním Libereckých výstavních trhů. V posledních letech se tu ale konalo jen pár akcí do roka, areál je zchátralý a potřebuje rekonstrukci.

Liberecký kraj chtěl na výstavišti vybudovat Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, a v roce 2007 ho proto od Liberce za 63 milionů korun koupil. Z projektu za 1,25 miliardy korun ale sešlo a výstaviště se vrátilo městu.

Dopravní podnik pak chtěl na výstavišti vybudovat za 27 milionů za přispění evropských fondů muzeum tramvají. Ani tento záměr nevyšel, důvody byly ekonomické i politické.

Foto MML

Štítky kongresové centrum, Liberec, projekt, Technické muzeum Liberec, Liberecký kraj, Praha, Frankfurt nad Mohanem, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podaří se obnovit zašlou slávu LVT? V areálu by mohl vzniknout Liberecký Veřejný Technopark  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.