Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Myslím, že jsme trošku šikanováni, hájí se ředitel firmy zpracovávající kafilát. Místní si stěžují na zápach

Na libereckém magistrátu před několika týdny přistála petice proti provozu firmy Temperatior sídlící v Kociánově ulici. Podpisový arch čítá přes tři stovky jmen obyvatel a více než desítku podpisů vedení firem z okolí, kterým vadí zápach zpracovávaných kafilátů v areálu. Vedení společnosti ale připomínky obyvatel Rochlice bere jako neopodstatněné a podle generálního ředitele společnosti zavání jednání místních šikanou.

„Myslím, že i přesto, že jsme se s některými lidmi snažili potkat, chtějí si stěžovat ve článcích a peticích. Dochází tady i k takovým věcem, že už se tady několikrát objevily záchranné složky s tím, že to tady hrozně smrdí a něco tu hoří. Vždycky jsme je pustili do areálu a prokázali, že to tak není. Dokonce jsme dvakrát podali trestní oznámení na neznámého pachatele, který je sem posílá. V rámci vánočních svátku se tahle věc opakovala a to i přesto, že byla skoro půlku prosince výroba odstavena,“ shrnul generální ředitel společnosti Michal Fišer a dodal: „Myslím, že jsme trošku šikanováni.“

PSALI JSME: Stovky lidí a firem z Rochlice podepsaly petici proti firmě zpracovávající kafilát

Místní si stěžují na zápach, který podle nich nedovoluje v Kociánově ulici normálně žít. „Teď v zimě je zápach ještě snesitelný, přijeďte se sem podívat v létě. To si ani nemůžete vyvětrat,“ řekla redakci jedna z obyvatelek čtvrti v těsné blízkosti areálu bývalé Benziny a nyní Temperatioru.

Podle ředitele společnosti se ale o zápachu nedá mluvit. „Nepopírám, že jsme vloni měli několikadenní technický problém, kvůli kterému jsme museli zastavit výrobu. Že by tu ale zápach obtěžoval místní dlouhodobě, beru jako neopodstatněné,“ řekl. Temperatior údajně navštěvuje pravidelně Česká inspekce životního prostředí. „Nikdy jsme s ní neměli zásadnější problém. Máme tady zařízení, které odsává zápachy a vsune je do jakéhosi hořáku, který zápach spálí. To je technologie, kterou neustále ladíme a posilujeme. Nainstalovali jsme tu také chemické lapače a neutralizátory zápachu,“ doplnil.

Kafilát putuje do Liberce z celé Evropy

Temperatior v areálu pronajímaném od společnosti Oleo Chemical vyrábí bionaftu, nikoliv ale s příměsí řepky olejné, ale s živočišnými tuky z mrtvých zvířat. Ty se do Liberce vozí z kafilérií z celé Evropy. 

Petici se obyvatelé rozhodli sepsat poté, co majitel společnosti Temperatior údajně nevyslyšel jejich výzvy. „Bylo nám přislíbeno ředitelem společnosti, že se jedná o zkušební provoz a tento zápach bude odstraněn. Do dnešního dne se tak nestalo a zápach je čím dál horší,“ píše se v petici.

A zatímco místní tvrdí, že firma ignoruje jejich výzvy a nekomunikuje, generální ředitel tvrdí opak. Podle něho se na firmu obrací minimum nespokojených obyvatel okolních domů a raději kontaktují média. Jsou ale i výjimky. „Dokonce nám jeden z místních řekl, že došlo k výraznému zlepšení,“ podotkl Fišer. Pokud je někdo nespokojen, má se podle něho obrátit přímo na vedení firmy. „Jsem připraven lidem klidně ukázat, co a jak tady děláme,“ doplnil.

Proti nařčení z obtěžování okolí nesnesitelným zápachem se firma hodlá bránit. „A to jakoukoliv legální cestou. Mám velké otazníky nad tím, kdo skutečně a na základě čeho vytvořil tu petici a jaký má smysl a podtext,“ uzavřel generální ředitel společnosti. Toho čeká ve čtvrtek jednání na magistrátu právě kvůli zmíněné petici.

Foto Bezedný Frank

Štítky generální ředitel, petice, TEMPERATIOR s.r.o., Liberec VI-Rochlice, Evropa, Liberec, Benzina, Česká inspekce životního prostředí, Oleo Chemical, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslím, že jsme trošku šikanováni, hájí se ředitel firmy zpracovávající kafilát. Místní si stěžují na zápach  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.