Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj poprvé prodával v elektronické aukci, za domek utržil přes šest milionů

Liberecký kraj poprvé prodával v elektronické aukci. Za bývalý cestářský domek v krkonošských Vítkovicích utržil 6,3 milionu korun, znalecký odhad byl o čtyři miliony nižší. Do aukce se přihlásilo pět zájemců, kteří složili dvousettisícovou dražební jistotu. Čtyři byli z Libereckého kraje, pátý až z jižních Čech. Licitace trvala přes 50 minut, objekt získal zájemce z Liberecka. Prodej, cenu a smlouvu však musí ještě schválit rada a zastupitelstvo, řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové Libereckého kraje).

Už deset let Liberecký kraj v e-aukcích nakupuje, prodával ale poprvé. "Myslím, že je to dobrá praxe, my jsme se v minulosti zaměřovali hlavně na nákupy, tohle je vlastně první prodejní elektronická aukce. Prověříme, zda nemáme ještě další výhodný majetek, který je zbytný, a pak ho můžeme zadat do aukce. Je vidět, že to umožní účast více uchazečů z celé republiky," řekl Pieter. Zisk z aukce chce kraj podle něj investovat do zlepšení stavu krajských nemovitostí, například do zateplování a oprav školských budov, o využití peněz se ale bude podle náměstka teprve rozhodovat.

Bývalý cestářský domek ve Vítkovicích prošel v 90. letech rekonstrukcí na rekreační objekt. Patřil semilským silničářům, s nimi ho získal Liberecký kraj. Dům s 12 lůžky slouží jako turistická ubytovna, je do 1. října 2021 pronajatý a to musel kupec akceptovat. Dům leží 20 kilometrů od Jilemnice, je ideálním výchozím bodem pro pěší turistiku i cykloturistiku a v jeho blízkosti je řada lyžařských areálů a běžkařských tras. Kraj podle Pietera chalupu nepotřebuje a nájem nestačil ani na údržbu objektu, proto se ho kraj rozhodl zbavit.

Liberecký kraj má s elektronickými aukcemi dlouholeté zkušenosti. Už deset let tak nakupuje telefonní služby, kancelářské a hygienické potřeby, tonery a propagační předměty. Za tu dobu bylo už více než 70 aukcí v celkové hodnotě 20 milionů korun. V závěru loňského roku dostaly možnost nakupovat tímto způsobem spotřební materiál i příspěvkové organizace kraje. "Jen krajské sociální organizace vynaloží ročně na spotřební materiál a hygienické potřeby dohromady 16 milionů korun. Každých deset procent zlevnění znamená velkou úsporu," dodal Pieter.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, dražba, Marek Pieter, Vítkovice, Starostové a nezávislí, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj poprvé prodával v elektronické aukci, za domek utržil přes šest milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.