Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Polské skleníky v příhraničí září až 60 kilometrů daleko, kvůli světlu ubývá ptáků i hmyzu

Obyvatele v příhraničních oblastech Liberecka obtěžují zářící skleníky v Polsku. Polská společnost Citronex vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów skleníky o rozloze deseti hektarů, kde pěstuje rajčata a okurky a plánuje další rozšíření. Už dnes ale podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec.

Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecka zatím jen obtěžuje. Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR je to ale do budoucna velký problém. Jednak podle něj mizí živočišné druhy, především hmyz, který je nezbytnou součástí potravního řetězce řady živočichů. "Už teď byl zaznamenán třeba úbytek některých zpěvných ptáků," upozornil. Přemíra světla je podle něj nebezpečná také pro člověka. "Jedině za tmy vzniká v našem těle melatonin a to je neúčinnější antioxidant," vysvětlil. Světelný smog může podle výzkumů odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko civilizačních chorob, jako je rakovina či kardiovaskulární onemocnění.

U elektrárny v Bogatyni už v 70. a 80. letech skleníky byly, firma Citronex ale zastaralé a nevyhovující objekty zbourala a vybudovala špičkové zařízení, které patří k nejmodernějším v Evropě. Rajčaty, okurkami a paprikami chce zásobovat nejen Polsko, ale také sousední Německo a Česko. Pro oblast, kde je vysoká nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset, uvedla na svých internetových stránkách. "My rozhodně nechceme ten projekt zastavit, jen chceme skleníky zastínit," řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Skleníky zářící několik desítek kilometrů byly také tématem jednání hejtmana Martina Půty (SLK) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), které proběhlo minulý týden.

Podle hejtmana Půty chybí v Česku i Polsku legislativa, která by světelné znečištění regulovala. Firma Citronex tak nedělá nic nezákonného. "Rádi bychom uspořádali slyšení na toto téma v Evropském parlamentu, protože většinu znečištění obecně řeší evropská legislativa a možná, že i to světelné by mělo být tématem nějaké evropské směrnice," poznamenal Půta.

Přemíra světla z Polska ohrožuje i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě.

Štítky skleník, Polsko, Liberecký kraj, Martin Půta, ptáci, hmyz, Liberec, Důl Turów, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polské skleníky v příhraničí září až 60 kilometrů daleko, kvůli světlu ubývá ptáků i hmyzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.