Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj ušetří příští rok za plyn a elektřinu 33 milionů korun

Libereckému kraji klesnou příští rok náklady za elektřinu a plyn oproti současným cenám zhruba o 40 procent. Ušetřit by tak měl asi 33 milionů korun. Energie pro sebe i své organizace nakoupil kraj pro rok 2017 opět na Českomoravské komoditní burze Kladno. Novinářům to dnes sdělil ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Pro nákup energií jsme se rozhodli po důkladné ekonomické rozvaze, která účasti na burzovním trhu samozřejmě předcházela," uvedl Pieter. Náklady na komoditní složky energií by tak podle něj měly kraji klesnout z letošních 81,9 milionu korun na 48,9 milionu, jde o ceny bez DPH.

Energie nakupoval kraj pro školy, domovy důchodců i nemocnici. Předpokládaný odběr je přes 108 megawatthodin. Energie v aukci nakupuje kraj už několik let a cena neustále klesá. Pro srovnání, v roce 2013 za plyn a elektřinu zaplatil přes 113 milionů korun. Letos poprvé část energií nakoupil kraj v eurech, a to pro Krajskou nemocnici Liberec. "To v případě posílení koruny vůči euru může znamenat další znatelné úspory," řekl náměstek.

V aukci se snaží energie nakupovat také města v Libereckém kraji. Několik let tak činí například krajský Liberec, loni poprvé nakoupil plyn v elektronické aukci i Jablonec nad Nisou. Město díky tomu ušetří více než dva miliony korun, což proti předchozí ceně představuje zlevnění o 27 procent. Letos zřejmě podobně nakoupí elektřinu, smlouva s dodavatelem skončí Jablonci na konci letošního roku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, elektřina, energie, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Českomoravská komoditní burza Kladno, dražba, Krajská nemocnice Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj ušetří příští rok za plyn a elektřinu 33 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.