Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oblíbená Liberecká výšina jde příští týden do dražby, vyvolávací cena je 11 milionů

Oblíbená rozhledna a restaurace Liberecká výšina jde v úterý do elektronické dražby. Podnik připomínající středověký hrad zůstal navzdory krachu vlastníka, kterým je Družstvo PLP Invest, v provozu. Novinářům to řekl insolvenční správce Pavel Körner. Elektronickou dražbu zajišťuje společnost Prokonzulta, licitace začne na 11,3025 milionu korun, znalecký odhad je ještě téměř o dva miliony korun vyšší.

Podmínkou účasti v aukci je registrace a složení dražební jistoty 1,5 milionu korun. Minimální příhoz je 50 tisíc korun. Zájemci měli možnost se s objektem ve dvou organizovaných prohlídkách seznámit, přišlo jich sedm. Areál je ale běžně otevřený, a tak uchazeči nemuseli spoléhat jen na organizované prohlídky. "Teď o víkendu se tam konaly zvěřinové hody," poznamenal Körner. Věří, že Výšina v aukci nového majitele získá a bude se moci opět stát oblíbeným výletním cílem nejen Liberečanů.

V Lesích nad Lidovými sady nechal Výšinu v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Projekt vypracoval norimberský stavitel, který použil i původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Dosáhl tak dojmu starobylosti. Iluzi hradu dotvářel příkop s mostem. Necitlivá rekonstrukce v 60. letech minulého století objekt výrazně poznamenala, nákladná obnova v minulých letech mu ale vrátila historický ráz.

Družstvo PLP Invest dalo zpevnit a osvětlit 25 metrů vysokou věž, obnovit restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most. Přibylo wellness a malý hotel. Po patnáctileté přestávce se památka návštěvníkům znovu otevřela před třemi lety. Rekonstrukce stála 63 milionů korun, téměř 38 milionů měl investor přislíbeno z evropských fondů. Dostal ale jen něco přes 29 milionů kvůli chybám v projektu i jeho realizaci. Chybějící peníze dostaly údajně vlastníky do finančních problémů, které vyvrcholily exekucí a 12. března 2015 zahájením insolvenčního řízení.

Autoři | Foto Liberecká výšina

Štítky dražba, PROKONZULTA, a.s., Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená Liberecká výšina jde příští týden do dražby, vyvolávací cena je 11 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.