Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký dopravní podnik udržel hospodaření opět v zisku

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) udržel loni hospodaření v mírném zisku, i když měl příjmy o 11 milionů korun nižší. Zhruba ve stejné výši se mu podařilo snížit i náklady. Firma skončila v zisku 546 tisíc korun. Zastupitele o tom informoval ekonomický ředitel společnosti Milan Červenka. Celkové výnosy přesáhly 518 milionů korun. V roce 2014 byl zisk firmy 624 tisíc korun při příjmech 507 milionů.

Liberecký dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou sousedících městech i tramvajové spojení mezi nimi.

Za poklesem v příjmech je hlavně nižší příspěvek od měst a kraje na zajištění veřejné dopravy, a to o 9,3 milionu. Od objednavatelů dostal DPMLJ loni přes 275 milionů korun, nejvíce od Liberce. I příspěvek magistrátu ale v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2010 byl 226 milionů, loni to bylo 195 milionů. "Na letošní rok je to minus dalších pět milionů," uvedl Červenka.

Loni se naopak podařilo navýšit tržby z komerčních služeb - bezmála o pět milionů na 28,7 milionu Kč. Vyšší byly i tržby z MHD, stouply skoro o tři miliony na bezmála 199 milionů. Podle Červenky je za nárůstem zejména obnovení provozu na tramvajové lince mezi Libercem a Jabloncem. Celkový počet cestujících přitom loni klesl o 902 tisíc na 41,1 milionu osob.

Dopravnímu podniku se osvědčuje rozšiřování možností nákupu jízdenek. Formou SMS zprávy si je loni koupilo osm procent cestujících, zhruba 300 tisíc lidí. Přes 15 procent cestujících jízdné platilo takzvanou elektronickou peněženkou a 1,5 procenta použilo klasickou platební kartu.

Loni dopravní podnik investoval 212 milionů korun. Z toho 165 milionů na dokončení modernizace čtyř kilometrů tramvajové trati z Liberce na Jablonec nad Nisou. Na nákup autobusů šlo 45 milionů. Zadluženost dopravního podniku na konci roku byla 188,7 milionu Kč.

Firma zaměstnává 374 lidí a k zajištění provozu na 75 linkách má k dispozici 134 autobusů a 67 tramvají. Autobusy loni najezdily přes čtyři miliony kilometrů a tramvaje 1,795 milionu kilometrů.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky dopravní společnost, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký dopravní podnik udržel hospodaření opět v zisku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.