Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Šimonovicích opravili stoletou kapli Božího milosrdenství

V Šimonovicích na Liberecku opravili více než stoletou kapli. Kaplička v části Minkovice je jediná z původních tří kaplí, která se v obci nedaleko Liberce dochovala. Litoměřický biskup Jan Baxant ji dnes slavnostně zasvětil Božímu milosrdenství. V minulosti zřejmě zasvěcení neměla, nebo se o něm alespoň nepodařilo najít žádné doklady v církevních ani světských archivech.

Kaple byla postavena na počátku 20. století v neogotickém stylu. Obci se podařilo dohledat dokumenty z roku 1906, kdy místní obyvatel věnoval pro stavbu kaple pozemek. V posledních letech ale drobná památka chátrala. V 90. letech sice začala její oprava, kapličce ale spíš ublížila než prospěla. Dělníci navíc práci nedokončili. "Sbalili peníze a už je nikdo neviděl," poznamenala starostka. Před třemi lety tak byla kaplička jen žalostnou ruinou, kterou někteří chtěli raději zbourat než opravit. Na objekt, který není na seznamu památek, bylo totiž obtížné získat dotace.

Nakonec se ale podle Vránové podařilo získat 253.000 korun z ministerstva pro místní rozvoj, dalších bezmála 180 tisíc přidala obec ze svého. Z původní stavby se zachovaly obvodové zdi, okna a dveře. Krovy i střecha se zvonicí jsou nové. Když totiž začaly práce na rekonstrukci, ukázalo, se, že jsou zcela zničené. Díky tomu bylo ale možné do okének zvonice umístit nenápadné solární kolektory, které umožňují v noci osvětlit kříž i niku nad vstupem do kaple. "Nedávno se podařilo najít projektovou dokumentaci kapličky z roku 1906, a nejlepší na tom je, že se velice blíží současnému stavu," poznamenala starostka Leona Vránová (Starostové pro Liberecký kraj).

Zasvětit obnovenou kapli Božímu milosrdenství navrhl administrátor zdejší farnosti Michal Olekšák. "Protože milosrdenství v našich končinách, rodinách strašně moc chybí. Myslím si, že Minkovice se v tuhle chvíli stanou místem, kde si to milosrdenství lidé mohou jít vyprosit. Můžou se zastavit u kaple, která je tomuto velkému daru zasvěcena a prosit, aby to milosrdenství dokázali mít ve svých rodinách, na svých pracovištích, ale i ve svých vztazích," řekl Olekšák. Nemělo by ale podle něj zůstat jen u této kaple. Církev v rámci restitucí dostala zpět i pozemek v Šimonovicích na němž stávala barokní kaple, která byla ale zbourána při stavbě kravína. "Teď stojíme před velkou výzvou tu kapli obnovit," dodal.

Autoři | Foto Šimonovice

Štítky kaple, kaplička, Jan Baxant, Liberec, Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Šimonovicích opravili stoletou kapli Božího milosrdenství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.