Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kino Varšava by mohlo získat desítky milionů na rekonstrukci

Liberec a dvě německá příhraniční města se pokusí společně získat evropskou dotaci na opravy svých kin a propojení kulturních akcí. Jde o projekt za 4,255 milionu eur (115 milionu Kč). Žádost do česko-saského programu města podají do poloviny dubna. Novinářům to dnes řekl Petr Hubáček ze spolku Zachraňme kino Varšava, který se na projektu podílí s libereckou radnicí.

"Výsledek bychom měli znát v říjnu," uvedl.

Pokud uspějí, oprava libereckého kina Varšava pravděpodobně začne příští rok v dubnu. Odhadem na to bude potřeba 60 milionů korun. "Rekonstrukce by měla trvat rok," řekl Hubáček.

Kino Varšava je nejstarším kamenným kinem v Liberci. Postaveno bylo v roce 1908, kvůli špatnému stavu a konkurenci multiplexů ho město v roce 2008 nechalo uzavřít. Loni se provoz v kině podařilo obnovit spolku Zachraňme kino Varšava, který v něm uspořádal 112 akcí. Navštívilo je skoro 7000 lidí. Spolku se zatím podařilo zprovoznit kavárnu ve foyer, sociální zařízení, částečně opravit malý sál Barrandoff i prostory v suterénu, které by mohly sloužit jako zkušebna pro divadla a kapely. Při kompletní rekonstrukci by se měl opravit také velký sál pro 200 lidí.

Do společného projektu jsou zahrnuta dvě saská kina - žitavské Kronenkin a kino Kulturfabrik Meda v Mittelherwigsdorfu. "U nich půjde o méně nákladné opravy," řekl Hubáček. Kronekin potřebuje rekonstrukci hlavního sálu a vytvořit nové skladovací prostory. V budově Kulturfabrik Meda by se měla opravit promítací kabina a kinosál.

V rámci projektu chtějí města pořádat společné kulturní akce, a to minimálně osm let. "Projekt zahrnuje devět aktivit," uvedl Hubáček. Jednou až dvakrát ročně by měl mezi městy jezdit speciální vlak Cinema train s literární četbou a hudebními performancemi. Počítá se i se společným festivalem amatérského filmu, tvorbou dokumentárních filmů, výstavou, koncerty či uměleckým workshopem zaměřeným na opuštěná a zapomenutá místa regionu.

Autoři

Štítky kino, Varšava, projekt, Petr Hubáček, Liberec, oprava, kulturní akce, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Varšava by mohlo získat desítky milionů na rekonstrukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.