Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bývalá porodnice v Jablonci zůstává opuštěna. Mincovna od přesunu ustoupila

Všechno jinak. Ještě před rokem plánovala Česká mincovna přesun do areálu bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou. Ze záměru ale nakonec upustila a přesune se pouze do zmodernizovaných prostor. Dvacet let nevyužívaná budova, která patří Libereckému kraji, tak zůstane nevyužita i nadále. Kraj budovu nepotřebuje a její údržba a ostraha ho ročně stojí půl milionu korun. Chce se jí proto zbavit.

Důvodem změny rozhodnutí je vstup elektrotechnické společnosti Jablotron, která loni větší část areálu koupila a chce do jeho rozvoje investovat. Už loni jednu z budov proměnila na domov pro seniory a chystá se tam otevřít i střední školu.

"V Jablotronu získáváme partnera, který stejně jako další vlastníci budov v areálu má potenciál a ochotu do budov investovat. To je pro nás klíčové. Proto naše společnost zůstane v lokalitě a vybuduje si tam reprezentativní a moderní sídlo," řekl ředitel mincovny Radek Šulta. Nové rozmístění prostor podle něj umožní i lepší kontakt výroby a administrativy. Jejich současné oddělení v samostatných budovách bylo jedním z hlavních důvodů, proč se mincovna chtěla stěhovat jinam. Moderní a reprezentativní prostory by chtěl mít podnik do dvou let.

Česká mincovna vznikla v Jablonci v roce 1993. Je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných i pamětních mincí pro Českou národní banku. V posledních letech se zabývá i distribucí zlatých investičních slitků. Loni prodala zlato a stříbro za 606 milionů korun, tržby jsou zhruba o 30 procent vyšší než v roce 2014. "Do budoucna musíme myslet na to, že zázemí společnosti se bude rozšiřovat. České mincovně se daří. Rosteme v řádu desítek procent ročně a chceme, aby naše prostory nebyly pro další rozvoj firmy limitující," uvedl Šulta.

Nová mincovna měla v Jablonci vzniknout na místě nevyužívaného areálu bývalé porodnice, která patří Libereckému kraji. Náklady na demolici a výstavbu areálu se odhadovaly na 150 milionů korun. Teď ale ze záměru sešlo. "Už nás o tom informovali, písemně to ale zatím nemáme. Dostali nabídku, která je pro ně výhodnější. My bychom teď měli rozhodnout, zda ta nemovitost bude dál nabízena, nebo ji dáme do elektronické aukce. Proběhnou také jednání s městem Jablonec, jestli mají nějaký záměr," řekl áměstek hejtmana Marek Pieter

Štítky Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Česká mincovna, Jablotron, Marek Pieter, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá porodnice v Jablonci zůstává opuštěna. Mincovna od přesunu ustoupila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.