Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silně podchlazenou dívku hledali v horách záchranáři. Když dorazili na místo, skoro nedýchala

Doslova o každou minutu šlo o při sobotním zásahu letecké záchranné služby a horské služby poblíž Vosecké boudy v Krkonoších. Záchranáři se před polednem dozvěděli na lince 155 o dívce s vážnými dýchacími potížemi ve špatně přístupném terénu. Tu musel do nemocnice transportovat vrtulník.

„Na místo neprodleně vyrazili naši členové z Harrachova s veškerým zdravotnickým vybavením na terénní čtyřkolce s přívěsnými saněmi. Další kolega, letecký záchranář, pak čekal na vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, který k dívce povolal dispečink linky 155,“ popsal začátek záchranné akce zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Dívka byla silně podchlazená a jen s obtížemi dýchala. „Kolegové jí ihned změřili obsah kyslíku v krvi a zjistili, že ten je na velice nízké úrovni. Podali jí proto směs podporující dýchání a zabalili dívku do izotermické fólie, aby neprochladla,“ uvedl Pavel Jirsa. Po zafixování ji naložili na saně a popovezli zhruba 300 metrů k vrtulníku, který ji transportoval do nemocnice.

Turisté by ani přes jarní počasí v nížinách neměli podceňovat výbavu a oblečení při návštěv hor. „Přestože v nižších polohách hor vládne většinu těchto dní teplé a slunečné počasí, ve vyšších polohách leží ještě sníh. Je nutné, aby se zimními podmínkami na hřebenových partiích turisté počítali a přizpůsobili tomu svou výstroj,“ varoval Jirsa.

Foto Horská služba

Štítky Krkonoše, Liberec, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silně podchlazenou dívku hledali v horách záchranáři. Když dorazili na místo, skoro nedýchala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.