Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oblíbená pivnice Vokno se za dva týdny otevře. Pod "svá křída" si ji vzali architekti ze studia Mjölk

Legendární pivnice Vokno zažívá vzkříšení díky libereckým architektům ze studia Mjölk. Po několika nepovedených podnikatelským záměrech se vyhlášená pivnice Vokno v loňském roce zavřela a marně čekala na nového provozovatele. Vše dokonce nasvědčovalo tomu, že se z pivnice stane sklad zboží. Skupinka nadšenců ze studia Mjölk, pro které je Vokno „srdcovkou“, ale nic takového nedopustila a prostory v Hrazené ulici si vzala pod „svá křídla“.

„Vokno jsme měli vždycky rádi,“ říká Jan Mach ze studia Mjölk a dodává: „Po nějaké době od uzavření pivnice jsem se bavil s majitelem domu, který mi řekl, že by tam měl být sklad nějakého vietnamského krámu. To nám přišlo jako katastrofa, když se má takováhle tradiční hospoda, kam chodila zajímavá společnost a hudebníci, změnit v něco podobného. Tak jsme se trochu obětovali a řekli jsme si, že si k tomu všemu, co děláme, otevřeme ještě hospodu a teď nás to hrozně těší.“

Architekti si dali šibeniční termín v podobě jediného měsíce od podpisu smlouvy do otevření. „Myslím, že nespadneme do pasti architektů, kteří si řeknou, že otevřou hospodu a pak ji několik let designují. Udělali jsme jen několik brigád, kdy přiběhneme s desítkou studentů architektury a hospodu, která není úplně v nejlepší kondici, opravujeme do nějakého stavu, který si představujeme,“ doplnil Mach.

Vokno by se ale podle nových majitelů nemělo nijak výrazně měnit. „Myšlenka je taková, že chceme, aby se do Vokna vrátila společnost, která tam chodila. Díky nim tam byla vždycky dobrá atmosféra. Druhá věc je, že na sebe máme napojené například lidi z architektury, tak čekáme, že z toho budou mít takový klub. Chtěli bychom tam „dotáhnout“ také hudbu,“ doplnil Jan Mach. Vokno zůstane také jednou z mála libereckých pivnic, která bude i nadále čepovat frýdlantského Albrechta.

Otevření je naplánováno na 27. dubna. Hostem prvního večera by měl být uznávaný hudebník James Harries, který vytvářel filmovou hudbu do snímků Lidice nebo Bobule.

Foto Facebook/Vokno

Štítky pivnice, studium, Mjölk, architekt, hospoda, Jan Mach, křída, James Harries, Albrecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená pivnice Vokno se za dva týdny otevře. Pod "svá křída" si ji vzali architekti ze studia Mjölk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.