Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Věznice v Rýnovicích chce postavit halu pro zaměstnávání vězňů

Věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou plánuje výstavbu montážní haly, kde by mohlo být zaměstnáno zhruba 120 vězňů. Hledá investora, který by ji zaplatil.

"My bychom se zavázali na dobu minimálně osmi let, že zde může investor provozovat svoji činnost. Jsme schopni garantovat mu 120 pracovních sil denně," uvedl ředitel věznice Vlastimil Kříž. Odhaduje, že výstavba haly bude stát zhruba 40 milionů korun.

Dnes se ve věznici konal seminář pro zaměstnavatele a lákal je na výhody, které jim zaměstnávání vězňů přináší. Jejich mzda je výrazně nižší než běžných zaměstnanců. Podle kvalifikace dostávají od 4500 do 9000 korun. Firmy jim neplatí dovolenou, sociální pojištění ani odstupné. Výhodné to je podle mluvčí věznice Moniky Králové i pro odsouzené. "Zařazením do práce si udržují nebo nově získávají pracovní návyky," řekla.

V rýnovické věznici, která patří k nejpřísněji střeženým v Česku, si trest odpykává 531 lidí. Zhruba tři čtvrtiny z nich mají práci. Podílejí se na zabezpečení chodu věznice a za úplatu pro firmy pracuje 273 vězňů. "Nesedím na baráku, trest mi lépe utíká. Můžete také zaplatit alimenty, část dluhu," řekl dnes novinářům Robert Baláš, který si odpykává sedmiletý trest za podvod a splatit musí přes půl milionu korun. Za sebou má čtyři roky trestu, tři roky se ve věznici učil obráběčem kovů, nyní rok pracuje.

Část peněz dostávají vězni, aby si mohli něco koupit. "Vydělám si 4500 korun, na kapesném to je asi 800 korun na kávu, kouření, cukr," uvedl Marek Beneš, který má za sebou polovinu z osmiletého trestu za drogové delikty. V trestu tři roky pracuje. "Je to lepší, trest jinak utíká," dodal. V Rýnovicích vězni pracují na deseti pracovištích. "Jedná se například o montáž zásuvek, práci s plasty, finální úpravu odlitků, montáž zářivek," uvedla Králová.

Autoři | Foto Věznice Rýnovice

Štítky Rýnovice, Jablonec nad Nisou, Marek Beneš, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věznice v Rýnovicích chce postavit halu pro zaměstnávání vězňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.