Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do prostupného bydlení v Liberci se zapojí první soukromá firma

Do systému prostupného bydlení v Liberci se zapojí první soukromá firma. Město díky spolupráci s Realbytem bude moci nabídnout více bytů lidem, kteří žijí v nevyhovujících podmínkách. Dohoda je podle náměstka primátora Ivana Langra (Změna pro Liberec) výhodná pro obě strany.

"Město může posílit kapacity svého projektu prostupného bydlení. Soukromý majitel zase získá pro své volné byty klienty, s nimiž se již v rámci terénní sociální služby intenzivně pracuje," uvedl náměstek. Město má k dispozici sice 1200 bytů, většina z nich je ale obsazená. Proto usiluje o dohodu s majiteli volných soukromých bytů. "Za optimální bychom považovali získat takto bydlení pro jednotky desítek osob za rok," řekl Langr.

Jednatel Realbytu Rudolf Gabčan řekl, že to pro ně nebude nic nového. "Máme dům na Hodkovické ulici. To, co nazývají prostupným bydlením, provádíme od doby, co jsem dům koupil od města. To znamená od roku 2004," uvedl. Podle něj tímto způsobem funguje devět bytů, po dokončení opravy domu v jiné lokalitě města bude schopen nabídnout dalších 12 bytů.

Projekt prostupného bydlení zahájila radnice loni v prosinci. Měl by pomoci lidem, kteří nemají šanci se sami uplatnit na komerčním trhu s byty například kvůli kaucím a dlouhodobě žijí v ubytovnách či na ulici. Od začátku roku město umístilo do bytů první tři lidi.

Na projektu spolupracuje v Liberci šest poskytovatelů sociálních služeb. Jde o třístupňový systém bydlení. Prvním je krizové bydlení v rámci nízkoprahových zařízení, jako jsou noclehárny, azylové domy, ubytovny pro matky s dětmi, domy na půli cesty. Podle Langra by se do tohoto stupně mohla během několika měsíců zapojit i jedna komerční ubytovna. "Má díky námi nastaveným standardům šanci získat ocenění sociálně zodpovědná ubytovna," uvedl náměstek. Další dva stupně znamenají bydlení v klasických bytech, kdy lidem zařazeným do projektu pomáhají zvládat problémy terénní pracovníci. V tréninkovém druhém stupni získají klienti bydlení na půl roku. Pokud se osvědčí, dostanou smlouvu na delší dobu. Výsledkem by mělo být, že budou schopni platit své závazky spojené s bydlením.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky bydlení, Liberec, Ivan Langr, projekt, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prostupného bydlení v Liberci se zapojí první soukromá firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.