Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zakladatelka chovu takinů v Liberci má zřejmě poslední mládě

Zakladatelka chovu vzácných takinů čínských v liberecké zoo se s ohledem na svůj věk stará zřejmě o své poslední mládě. Hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar uvedl, že podle literatury se takini dožívají 13 až 14 let, samici Evě je 16 let.

Samičce dávají ošetřovatelé třikrát až čtyřikrát denně kozí mléko. "Tím, že ji přikrmujeme, neznamená ale, že se nám ji podaří úspěšně odchovat. Váhový přírůstek není moc velký, ale vývoj se dá těžko předpokládat," řekl Melichar. Zoologové v Liberci neradi zasahují do odchovu takinů kvůli velkému zatížení příbuzenskou plemenitbou. Chov vznikl z jediného páru. "Ať chceme nebo nechceme, musíme populaci tvrdě selektovat. Zvíře, které nevypadá dobře, je slabé, nesmí přijít do chovu. Zatěžovali bychom ho nežádoucím způsobem a ve výsledku bychom o chov mohli přijít," řekl zoolog.

Mládě jako přímý potomek samice narozené v Číně je pro zoo důležité i proto, že je takřka nemožné získat jiného takina čínského z jeho domoviny. V přírodě jsou velice vzácní a patří mezi ohrožená zvířata. Žijí pouze v čínské provincii Šan-si. "Administrativa je v podstatě neprůstřelná. Pokoušeli se o to i renomované instituce, které nemají problém dovézt cokoliv, ale v tomto případě neuspěly," dodal.

Takina, který je v Číně považován za bájné zvíře, se z asijského kontinentu podařilo vyvézt jen Liberci v roce 2002. Zoo tehdy získala výměnou za nosorožce indického chovný pár Adam a Eva, kterému se postupně narodilo devět mláďat. Samec Adam uhynul stářím loni. V Liberci je nyní zhruba desetičlenná skupina, další takiny zahrada zapůjčila do šesti jiných zoo. Celková populace patřící Liberci čítá asi 35 jedinců. Charakteristickým znakem takina čínského je jeho zlatá hustá dlouhá srst a mohutné zatočené rohy, dorůstající délky až 64 centimetrů. Mají zvláštní stavbu těla, svým zjevem připomínají kamzíka, kozu i skot.

Autoři

Štítky Liberec, zahrada, Čína, Šan-si

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakladatelka chovu takinů v Liberci má zřejmě poslední mládě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.