Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezhotovostní výkup šrotu městům pomohl. Ubylo sociálně slabých sběračů

Města v Libereckém kraji si zpřísněná pravidla ohledně výkupu starého železa pochvalují, výrazně ubylo krádeží. Podle zástupců sběren ale zároveň vymizeli i drobní sběrači kovů. Některým kvůli tomu ubyly až dvě třetiny zákazníků. V příhraničí navíc lidé raději vozí šrot do Polska, kde stále vykupují za hotové.

"Vozí to v autě nebo přívěsném vozíku," uvedl Karel Šulc ze sběrny v Novém Městě pod Smrkem na Frýdlantsku. "Mám propad asi 70 procent. Kdybych dělal jen kovy, tak zkrachuji jako jiní," dodal. Třeba v nedalekém Frýdlantu byly na začátku roku v provozu ještě tři sběrny, nyní jediná. "Jedna ukončila provoz na konci února, další na konci března," uvedla mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Vyhláška ministerstva životního prostředí platná od loňského března nařizuje bezhotovostní způsob platby za výkup druhotných surovin. Opatření má zejména omezit krádeže kovů. "Nevím, jestli se méně krade, policisté chodí neustále," uvedl Jaroslav Stránský za sběrnu ve Smržovce na Jablonecku. Propad ve výkupu odhaduje na třetinu až polovinu. "Lidem se nevyplatí nosit menší množství," dodal.

Toho si všiml i Libor Chmelík z liberecké sběrny v Doubské ulici. "Lidé nechodí tak často. Přijdou, když toho mají více. Nějaký propad je, ale nic hororového," uvedl.

Byznys sociálně slabých na ústupu

Podle něj ale slušní lidé chodí stále. "Odpadli ti takzvaně sociálně slabí," dodal. Podle statistik policie se loni stalo v Libereckém kraji o polovinu méně krádeží kovů než o rok dříve. Bylo jich zhruba 100. "V letošním roce evidujeme v kraji zatím tři případy, všechny se staly na Liberecku," řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Města si přísnější pravidla pochvalují, třeba v Liberci se neztratila ani jedna vpusť nebo zábradlí. "Odbor ekologie a veřejného prostoru se v poslední době setkal pouze s podříznutím dvou kovových košů, které následně ale nikdo neodvezl," uvedla mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Obdobně jsou na tom kupříkladu i Semily, kde se výkup železa ve sběrnách od loňského roku snížil o více než polovinu. Devítitisícové město s krádežemi ale nemělo velký problém ani před zavedením bezhotovostních plateb. "Občas zmizel nějaký kanál, ale nebylo to nic zásadního. Za poslední měsíce jsem nic takového nezaznamenala. Více se potýkáme s vandalismem," uvedla Hana Bártová z městského odboru rozvoje a správy majetku. Podle starosty Nového Boru na Českolipsku Jaromíra Dvořáka pozitiva přísnějších pravidel převažují. "Vymizelo třeba to, že by někdo někomu vyřezával plot," uvedl.

Česká obchodní inspekce loni zkontrolovala v zemi 197 sběren, pochybení našla v 61 případech. V Libereckém a Ústeckém kraji zjistila nedostatky asi u třetiny z 41 kontrolovaných sběren. Podle zjištění inspekce některé sběrny stále umožňují výkup za hotové.

Konkrétně v Libereckém kraji provedla inspekce 26 kontrol, osmkrát našla nějaké pochybení, například nesprávné vyúčtování výkupu. Letos do 26. dubna nabylo právní moci pět pokut za 26 tisíc korun.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, kovy, krádež, Polsko, Karel Šulc, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jaroslav Stránský, Nové Město pod Smrkem, Frýdlantsko, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezhotovostní výkup šrotu městům pomohl. Ubylo sociálně slabých sběračů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.