Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud poslal libereckou společnost Interma do konkurzu. Věřitelům dluží přes 345 milionů korun

Dluhy liberecké stavební společnosti Interma jsou větší, než se čekalo. Jak jsme vás před dvěma měsíci informovali, začátkem letošního roku podali vlastníci firmy návrh na insolvenční řízení. Jejich návrhu teď soud vyhověl. Do insolvenčního řízení se přihlásilo přes 200 věřitelů s pohledávkami přesahujícími 345 milionů korun.

Největší pohledávku za 77,5 milionů korun má Česká spořitelna. Interma za úvěry ručí mimo jiné pozemky a výrobou své Panelárny Příšovice. Více než 30 milionů dluží Interma také společnosti Hochtief, přes 15 milionů svým odběratelům na vyplacených zálohách. Interma také dluží podle insolvenčního návrhu přes tři miliony korun finančnímu úřadu a více než čtyři miliony na sociálním a zdravotním pojištění. Zhruba 1,4 milionu korun dluží zaměstnancům na mzdách a cestovních náhradách. Na účtech společnosti zbylo v dubnu zhruba tisíc korun, v pokladně 285 korun.

Od svého vzniku postavila firma více než 5000 bytů nejen v Liberci, ale také v sousedním Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Kosmonosích nebo Vrchlabí. Podle informací z obchodního rejstříku zaměstnávala ještě v roce 2008 bezmála 400 lidí a její obrat přesahoval miliardu korun. Realitní krize však hospodaření Intermy výrazně poznamenala. Loni uskutečnila zakázky jen za zhruba 190 milionů korun a zaměstnanců zbylo v době zahájení insolvenčního řízení 60. 

"Naším zásadním problémem byla příliš velká orientace na výstavbu bytů a především vlastní developerské projekty," uvedl ve výroční zprávě z roku 2010 spolumajitel Jan Plocek. V roce 2013 najala Interma poradenskou firmu M. C. Triton, aby poradila se zlepšením hospodaření. To se podařilo, ale jen na chvíli. V druhé polovině loňského roku se začaly vršit ekonomické problémy. Už během loňského roku Interma začala rozprodávat své nemovitosti v Liberci, například volné pozemky v Rochlici.

Foto Interma

Štítky Hochtief, Česká spořitelna, Liberec, Příšovice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Kosmonosy, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal libereckou společnost Interma do konkurzu. Věřitelům dluží přes 345 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.