Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dominik Stroukal: Bitcoin, peníze budoucnosti? Doufám, že ano!

Předseda Ludwig von Mises Institutu pro Českou republiku a Slovenskou republiku Dominik Stroukal se profesně věnuje kryptoměnám. I proto má hodně blízko k bitcoinu, o kterém se často hovoří jako o platidle budoucnosti. Jak to vidí doktorand Katedry ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE, který přednáší na několika středních i vysokých školách? A co ho vedlo k napsání knihy o bitcoinu?

Při jaké příležitosti jste se setkal s kryptoměnami poprvé?
V roce 2011 napsal můj oblíbený ekonom Jeffrey Tucker na Facebook zprávu, že se dozvěděl o bitcoinu a že je to šílený nesmysl. Dobře, řekl jsem si a slepě mu důvěřoval. Po nějaké době jsem zaregistroval na jeho profilu další zprávu, kde si sypal popel na hlavu a bitcoin vychvaloval do nebes. Bylo mi jasné, že když taková kapacita, jako je Tucker, dokáže změnit názor, něco na tom musí být. Tak jsem začal hledat informace a pomalu přestával věřit vlastním očím. Taková inovace tady dlouho nebyla.

Dá se jednoduše popsat, co to vlastně bitcoin je?
Bitcoin je decentralizovaná P2P (Peer-to-peer se říká sítím, které jsou založené na vzájemné komunikaci jednotlivých uživatelů, neboli klientů, pozn. autora) digitální měna. Jde o systém převodu vlastnictví k omezenému počtu peněz bez centra, které by bylo možné zrušit nebo vykrást. Stejně jako třeba u torrentů uživatelé sdílejí informace přímo z počítače na počítač, z telefonu na telefon, aniž by se data ukládala na centrálním serveru.

Domníváte se, že bitcoin jednou nahradí stávající peníze?
Doufám, že ano! A už to dělá, i když zatím v malém měřítku. Bitcoinů je omezené množství a bude tomu tak navždy, nikdo to nikdy nemůže změnit. U korun či dolarů je snadné jejich množství měnit. A tak se poslední století stalo stoletím inflace. Ke státním penězům existuje klíč, k bitcoinu ne. Nikdo si s ním nemůže dělat, co se mu zachce. Pozorujte, co dělají centrální banky, co dělaly v historii a co dělat budou. Bitcoin vrací dnes znárodněné peníze zpátky do rukou lidí. Někteří mu proto říkají digitální zlato.

Za poslední měsíc jste na středních školách v jižních Čechách přednášel o bitcoinu již pětkrát. Jaké byly reakce studentů? Věděli, co to bitcoin je?
Někteří i více, než já. Je úžasné sledovat, jak nové technologie připadají mladším studentům jednoduché, intuitivní a nebojí se je používat. Lidem mé generace přijde neuvěřitelné, že by se na dopis mělo čekat několik dní, když máme e-mail. Každý ho umí používat. Další generaci už přijde nepochopitelné, že jsme čekali na převod peněz z jedné strany světa na druhou minimálně několik dní. Bitcoin to umí kdykoliv, kamkoliv, ihned a za prakticky nulový a navíc dobrovolný poplatek.

Před Vánoci jste vydal knihu Bitcoin: Peníze budoucnosti. Co vás k napsání této knihy vedlo a jaké na ni máte ohlasy?
Od roku 2013 pravidelně mluvím o bitcoinu k českým i zahraničním studentům, zaměstnancům velkých firem, ale i k široké veřejnosti a čím dál více jsem se setkával s poptávkou po něčem, co by dokázalo kryptoměny přiblížit komukoliv, kdo má zájem. Napsal jsem tedy knihu, která má v podtitulu mimo jiné uvedeno, že je příručkou pro začátečníky. Chtěl jsem dárek rodičům pod stromeček a jako takový se i prodávala. Někteří bitcoinoví fanoušci mi už psali poděkování, že i jejich příbuzní konečně chápou, o čem to pořád mluví a s čím pracují. Svět kryptoměn se ale neuvěřitelně rychle mění a časem bude potřeba knihu doplnit. Už teď se na to těším.

Také učíte na vysokých a středních školách. Dozvídají se studenti o bitcoinu v rámci výuky?
Můj dobrý kamarád Jakub Jedlinský otevřel již před časem kurz o kryptoměnách na Vysoké škole ekonomické, což je světový unikát. Ale i v rámci makroekonomie na vysokých školách se dá v kapitole o penězích upozornit, že se brzy můžou přepisovat učebnice. Na hlubší informace ale není prostor. Ten se snažím dávat v rámci mimoškolních aktivit. Například Ludwig von Mises Institut, jehož jsem předsedou, pořádá už šest let letní školu, kde se o bitcoinu mluví roky, tedy i v době, kdy o něm moc lidí nevědělo. Je skvělé, když můžete studentům nabídnout něco navíc a ještě lepší, když o to mají zájem.

Štítky Bitcoin, peníze, kniha, Dominik Stroukal, kryptoměna, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické, Česko, Slovensko, Jeffrey Tucker, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominik Stroukal: Bitcoin, peníze budoucnosti? Doufám, že ano!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.