Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči dostanou skoro 17 milionů korun na nákup vybavení a techniky

Liberecký kraj rozdělí letos téměř 17 milionů korun na podporu hasičů. Dvě třetiny prostředků jsou určeny na nákupy a opravy hasičské techniky a vybavení, třetina půjde na nová auta či rekonstrukce hasičských zbrojnic, které získaly podporu i z ministerstva vnitra, řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Za poslední čtyři roky rozdělil kraj na podporu hasičů bezmála 60 milionů korun.

V Libereckém kraji je 303 spolků dobrovolných hasičů a 260 zásahových jednotek. Dohromady mají více než 16.000 členů. Jejich technika je ale mnohdy zastaralá a výjimkou nejsou ani vozy staré 40 let. V posledních letech se však situace postupně zlepšuje. Peníze na obnovu vybavení poskytl nejen Liberecký kraj. Pomohly i dotace ze státních a evropských fondů, miliony do nové techniky šly také díky přeshraničním programům. Jen stotisícový Liberec pořídil v minulých letech díky státním a evropským dotacím šest nových cisteren za 30 milionů korun.

Díky letošní podpoře z Libereckého kraje by měla milion korun na nákup cisterny pro hasiče získat třeba Rokytnice nad Jizerou. Dopravní automobil pro výjezdy hasičů chtějí koupit Tanvald nebo Dlouhý Most. V Hejnicích a Chuchelně chystají rekonstrukce hasičských zbrojnic, v Chrastavě ji budou rozšiřovat. Kraj podpoří 188 projektů, na něž rozdělí 11,6 milionu korun, na dalších 14 projektů podpořených ministerstvem přidá 5,3 milionu korun.

"Přidělené finanční prostředky obce využijí na nákupy, opravy a úpravy mobilní požární techniky, jako jsou například cisternové automobilové stříkačky, dopravní automobily. Poslouží také na nákupy věcných prostředků požární ochrany, opravy a úpravy hasičských zbrojnic," uvedl Půta. Díky podpoře ministerstva budou podle něj hasiči moci zrekonstruovat dvě zbrojnice a pořídit dalších 12 automobilů. "V tomto případě dotace ministerstva pokryje polovinu nákladů, 33 procent dá kraj a zbytek zaplatí obce," dodal hejtman.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky technika, Liberecký kraj, hasičská zbrojnice, Martin Půta, oprava, Starostové a nezávislí, Liberec, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči dostanou skoro 17 milionů korun na nákup vybavení a techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.