Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Máchovo jezero zahájilo sezonu, slaví 650 let svého založení

Máchovo jezero dnes zahájilo novou turistickou sezonu. Ta letošní bude ve znamení oslav 650 let založení jezera králem Karlem IV., region si však připomíná také 180 let prvního vydání lyrickoepické skladby Karla Hynka Máchy - Máj. Jezero je pro město klíčové z pohledu zájmu turistů, kterých sem hlavně v létě míří tisíce a v posledních letech jich přibývá.

Máchovo jezero, původně Velký rybník založil Karel IV. v roce 1366 u nevýznamné osady Hirschberg (Doksy) pod hradem Bezdězem, na němž v té době rád pobýval. Zároveň udělil Doksům významná městská privilegia, čímž povýšil malou osadu na město. Jezero o rozloze 278 hektarů je největším rybníkem v Libereckém kraji a osmým největším v Česku. Rekreaci začal sloužit na konci 19. století, ve 20. letech minulého století pak postupně vznikly pláže a háje a jezero se stalo oblíbeným výletním místem.

Turistika je pro pětitisícové město Doksy zdrojem příjmů. "Díky tomu, že je tu turistika, je tu samozřejmě víc služeb, víc pracovních příležitostí, je to lukrativnější místo k životu. Prioritou pro nás rozhodně není, že vybereme poplatek za obsazené lůžko, ten ani nepokryje zvýšené náklady na úklid a odvoz odpadů či dohled a služby v turistické sezoně, ty jsou několikanásobně vyšší," řekla starostka Eva Burešová (Starostivé pro Liberecký kraj).

Největší novinkou letošní sezony je podle starostky obnovení sportovního rybolovu, který se na jezero vrátil po více než 30 letech. Rybáři i turisté mohou lovit na šesti místech ze břehu. Jeden úsek je v Doksech, dva ve Starých Splavech a další tři jsou u hotelu Port a v kempech Borný a Klůček. Rybářské povolenky jsou v prodeji od poloviny března. Denní povolenka stojí 200 korun, nejdražší sezonní je za 2000 Kč. "V jezeře je obsádka jak kaprovitých ryb, tak i dravců - především štika, bolen, candát, sumec," doplnil koordinátor projektu Jiří Brosche z obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero.

Z Liberce k Máchovu jezeru bude v létě jezdit přímý vlak, který zatím chybí. Provoz bude zkušební, kraj za něj zaplatí 300 tisíc korun. Poprvé vlak z Liberce do Starých Splavů a Doks vyjede v sobotu 25. června a jezdit bude po celé prázdniny, vždy o víkendech a svátcích až do 28. srpna. "Přepravovat bude možná i kola," řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto Arnika

Štítky Máchovo jezero, jezero, Doksy, Karel IV. Lucemburský, Karel Hynek Mácha, Liberecký kraj, Česko, Hrad Bezděz, Liberec, Eva Burešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchovo jezero zahájilo sezonu, slaví 650 let svého založení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.