Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další dvě dětská hřiště v Liberci prošla rekonstrukcí

Dvě dětská hřiště v Liberci se před nedávnem dočkala nových herních prvků. Konkrétně jde o hřiště v ulici Oldřichova a také plochu v ulici Franklinova na Králově Háji. Na hřištích jsou nově herní prvky pro nejmenší děti, kde nemusí být vybudována nákladná dopadová plocha a plně postačí travnatý povrch. Rekonstrukce se letos dočkají také hřiště Gagarinova, v ulicích Jáchymovská, Horní Kopečná a v Americké.

„V ulici Oldřichova byla dvě pružinová houpadla, která byla nainstalována již v loňském roce, doplněna o kreslící tabuli a menší věžičku se skluzavkou. V ulici Franklinova přibyla ke stávajícímu pískovišti vahadlová houpačka, hrazda a mašinka na sezení. Také byly natřeny a opraveny stávající lavičky. V neposlední řadě bude ještě pískoviště doplněno o dřevěnou sedací obrubu a proběhne výměna písku,“ řekl Michal Vinař z odboru ekologie a veřejného prostoru libereckého magistrátu. Město nechá na hřiště nainstalovat také cedule s návštěvním a provozním řádem, které má v současné době ve výrobě.

V celém městě spravuje radnice na čtyři desítky dětských hřišť, jejichž údržba vyjde ročně na statisíce. Dětské prolézačky a další prvky totiž někdy častěji než děti, navštěvují vandalové. Zničené prvky přitom nejsou leckdy starší než pár let. Nejhorší situace je podle náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové (Změna) v Rochlici.

„Byť je to nejnovější a zrekonstruované prostředí sídliště, které v Liberci máme, tak herní prvky, výsadba i mobiliář hodně trpí velkým počtem uživatelů. Jen údržba prvků v Dobiášově ulici nás stojí zhruba půl milionu ročně. Je to samozřejmě dané i tím, že projekt nepočítal s tím, jak je exponované prostředí zatížením lidí. Některé prvky nebyly úplně vhodně vybrány a jsou koncipovány spíše do parkového prostoru než na sídliště,“ řekla náměstkyně.  

Právě hřiště vystavěná v letech 2009 až 2013 ve vnitroblocích ulic Seifertova, Haškova, Dobiášova a Halasova trpí nejvíce. „A jelikož byla financována z evropských peněz, musíme v rámci udržitelnosti nahrazovat rozbité prvky značkovým materiálem, který byl v původním projektu. Ke změnám může dojít až po pěti letech, kdy udržitelnost skončí. Peníze bychom přitom často potřebovali v jiných částech města, kde revitalizace ještě neproběhla, ale zároveň musíme respektovat podmínky dotace a peníze pravidelně lít do před nedávnem zrekonstruovaných hřišť na jiných sídlištích,“ uzavřela Hrbková.

Foto Michal Vinař

Štítky dětské hřiště, Liberec, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další dvě dětská hřiště v Liberci prošla rekonstrukcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.