Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další město plánuje asistenty prevence kriminality

Česká Lípa získala z ministerstva vnitra dotaci na dva asistenty prevence kriminality. Hlavním cílem projektu je zvýšit pocit bezpečí ve městě a zvýšit důvěru v policii, zejména u romské populace. Projekt má také pomoci obyvatelům sociálně vyloučených lokalit v navázání kontaktu se samosprávou a poskytovateli sociálních služeb. Už v létě by měli asistenti pomoci strážníkům řešit problémy v rizikových lokalitách.

Radnice už podle ní připravuje výběrové řízení, místa chce nabídnout nezaměstnaným, případně lidem právě z problémových lokalit. Město od adeptů požaduje beztrestnost, komunikační dovednosti, dobrou orientaci v místním prostředí a nestrannost. "Máme k dispozici zkušenosti z jiných měst, mohlo by to pomoci sídlišti Sever, mohlo by to pomoci Dubici a možná i na Špičáku," řekla českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD). Dotace je na půl roku, pak radnice projekt vyhodnotí a podle výsledku v něm bude podle Žatecké pokračovat.

Asistenti prevence kriminality nejsou v Libereckém kraji ničím novým. Zkušenosti s nimi mají například v Novém Boru, velmi spokojeni jsou s nimi v Jablonci nad Nisou, kde dva asistenti pomáhají městské policii od loňského června. "Práce asistentů je jednoznačným přínosem. Jejich výhodou je, že mají místní znalost a umějí komunikovat ve své komunitě. V problémových lokalitách jsou vnímáni převážně pozitivně. I policejní statistiky dokazují, že za poslední půlrok došlo k poklesu trestné činnosti a přestupků na rizikových místech," řekl manažer krizového řízení v Jablonci František Chlouba.

Práce asistenta je podle něj vhodná i pro ženy. "Ženy mají jiný způsob komunikace, jsou vnímavější a u některých lidí, a zejména dětí, vzbuzují větší důvěru, což je pro asistenty důležité," řekl Chlouba. Jablonec loni dostal na zřízení pozic dvou asistentů, jejich proškolení, provoz a supervizi mentorem na dobu šesti měsíců 248 tisíc korun a letos stejnou částku na pokračování projektu. Česká Lípa teď dostala 263 tisíc korun a dalších 50 tisíc přidá ze svého. Peníze jsou nejen na asistenty, město chce koupit také bezpečnostní řetízky na dveře pro seniory.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky prevence kriminality, projekt, Česká Lípa, Ministerstvo vnitra České republiky, Jablonec nad Nisou, František Chlouba, Romana Žatecká, ČSSD, Špičák, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další město plánuje asistenty prevence kriminality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.