Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Dětřichově si včera připomněli násilnou smrt faráře antifašisty

V Dětřichově si včera lidé připomněli německého faráře Augustina Langa, jehož před 75 lety ubili pro jeho antifašistické postoje němečtí nacionalisté. Na mši do zchátralého kostela sv. Anny přišli nejen místní, ale dorazili i pamětníci, kteří byli po válce odsunuti do Německa. Lang ale nebyl jediným Němec, který byl za svůj odpor k národnímu socialismu ve 40. letech minulého století na Frýdlantsku pronásledován.

"Podle záznamů, které se podařilo dohledat, jich bylo asi 650, přičemž 18 tady z celého Frýdlantska jich přišlo o život. Jeden z Dětřichovských zemřel ve vyhlazovacím táboře v Mauthausenu v roce 1940, další umřel na následky bití ve frýdlantském vězení, domů ho vrátili už na smrt," řekla Monika Filová, která se pátrání po zapomenuté historii regionu věnuje. Připravila i výstavu, jež smutný příběh ubitého faráře připomíná.

"Pan farář tu byl velmi oblíbený, nejen u katolíků, ale i u evangelíků. Byl to člověk čisté duše. Před tím, než přišel do Dětřichova, působil ve Vsi u Černous a už tam při svých kázáních upozorňoval na to, že národní socialismus je velmi nebezpečný," řekla Filová. Vyjadřoval se kriticky i o Adolfu Hiltlerovi a připojení Rakouska k Německé říši. V noci na 30. května 1941 ho ubila trojice německých nacionalistů. Tělo vhodili do potoka, i když místní pravdu znali, báli se. Vše se tehdy ututlalo.

Dnešní vzpomínková mše byla jednou z prvních akcí v kostele sv. Anny, který léta chátrá. Obci se teď dohodla s církví a převzala do své péče zahradu kolem kostela, kde byl ještě v 19. století hřbitov. "Chtěli bychom tady v příštích letech vybudovat pietní odpočinkovou zónu. Prostor doplnit mobiliářem, chtěli bychom tady obnovit cestičky a také dvě lipové aleje. Jedna vedla od brány od obecního úřadu ke kostelu a druhá od kostela k faře," popsal záměr obce starosta Daniel Kopecký (nezávislý).

I kostel by podle Kopeckého obec ráda ve spolupráci s církví oživila. Jde o cennou památku, postaven byl na počátku 15. století a v roce 1720 prošel barokní přestavbou. Od 2. světové války však chátrá. I když má opravenou střechu, potřeboval by kompletní rekonstrukci. "Je potřeba sanovat oltář, protože se do něj pustil červotoč, máme slíbenou na příští rok opravu vitráží a o dalších opravách jednáme," řekl starosta. Věří, že by podobné akce mohly pomoci najít na opravu kostela peníze.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky kostel, Augustin Lang, Frýdlantsko, Německo, Daniel Kopecký, oprava, druhá světová válka, Nacistické Německo, Koncentrační tábor Mauthausen-Gusen, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dětřichově si včera připomněli násilnou smrt faráře antifašisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.