Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dům malíře Josefa Führicha v Chrastavě se otevřel návštěvníkům

U příležitosti Dne otevřených podstávkových domů si včera mohli zájemci zdarma prohlédnout i dům v Česku téměř zapomenutého malíře Josefa Führicha v Chrastavě. Dům, který na počátku 19. století postavil jeho otec, patří k zajímavým ukázkám lidové architektury a také k nejvýznamnějším památkám v Chrastavě. Více než 200 let starý dům přežil bez vážnější úhony i bleskovou povodeň, která v roce 2010 město a velkou část Libereckého kraje postihla. Na severu Čech se v neděli návštěvníkům otevřely zhruba dvě desítky podstávkových domů.

Josef Führich patří k nejvýznamnějším umělcům 19. století. Přesto jeho jméno upadlo v rodných Čechách v zapomnění. Žil v letech 1800 až 1876. Jeho mládí bylo spjaté se severočeskou německy mluvící komunitou. Kreslil a maloval zejména náboženská témata, v Chrastavě jsou jeho obrazy v místním kostele, v rodném domě jsou ale i kresby z českých dějin a pověstí. "Byl z 12 dětí, jen dvě se ale dožily dospělého věku," řekla Klára Sehnoutková z chrastavského informačního centra, která dnes návštěvníky jeho domem provázela.

"Díky podpoře hraběte Clam-Gallase mohl nadaný Josef studovat v Itálii, Rakousku a Německu. Když se pak do Chrastavy vracel, tak ji podporoval i finančně. Když tady vyhořely nějaké domy, poslal velkou částku na jejich rekonstrukci," doplnila Sehnoutková. Sestře posílal Führich z cest kresby, které jsou v rodném domě vystaveny. Ty se také zřejmě staly předlohou pro výzdobu jednoho z pokojů v patře, který zdobí italská krajina. "Autorem byla zřejmě jeho sestra Marie, a nikoli sám Josef, jak se původně tradovalo," dodala průvodkyně.

Führichův dům není v pravém slova smyslu jeho rodným domem. Ten původní totiž v roce 1802, když byly Josefovi dva roky, vyhořel. Jeho otec ho postavil znovu. "Je to dům, kde Josef Führich žil a vyrůstal," řekla Sehnoutková. V hrázděné stavbě se šindelovou střechou je původní nábytek, který malbami zdobil Führichův otec. V domě jsou Josefovy kresby a obrázky, ale také například pohyblivý betlém a figurky, které spolu s otcem maloval a vystřihoval.

Dům malíře Führicha je jedinečnou ukázkou architektury typické pro oblast české, německé i polské části Euroregionu Nisa. Takzvané podstávkové domy vznikly pravděpodobně už v 15. a 16. století. Kombinují hrázděnou a blokovou stavbu. Bloková světnice - podobná dřevěné truhle - je obklopena nosnou konstrukcí, která nese střechu nebo poschodí hrázděné či roubené stavby. Právě nosná konstrukce - podstávka - dala domům jméno. Po staletí byla tato konstrukce přizpůsobována novým požadavkům, podobné domy se tak stavěly ještě v 19. století. Na severu Čech, v Horní Lužici a Dolním Slezsku se jich podle odhadů zachovalo kolem 19 tisíc.

Autoři | Foto Chrastava

Štítky dům, Josef Führich, Chrastava, malíř, Česko, Liberecký kraj, kresba, rodný dům, lidová architektura, Itálie, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům malíře Josefa Führicha v Chrastavě se otevřel návštěvníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.