Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chrastava má strach z dalšího vývoje ve výchovném ústavu

Obyvatelé šestitisícové Chrastavy u Liberce mají obavy z dalšího vývoje v místním výchovném ústavu. Zhruba polovina chovanců je na útěku a lidem také vadí, že na základě změny režimu v ústavu mohou chovanci chodit na vycházky každý den. Dříve je měli za odměnu. Podle starosty Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj) lze situaci vyřešit obnovou důvěry ve vedení ústavu nebo přemístěním ústavu mimo město.

"Buď nastoupí někdo, kdo bude deklarovat, že zavede takový režim, kdy pro okolí bude nebezpečí minimalizováno, nebo budeme usilovat, ač z právního hlediska na to nemáme právo, aby ústav odešel," řekl dnes starosta.

Na základě soudního rozhodnutí je v ústavu umístěno 36 chlapců ve věku 12 až 18 let. Tyto děti mají vážné poruchy chování, jsou uživateli drog nebo páchali trestnou činnost, včetně násilné. Ministerstvo školství vypsalo na ředitele ústavu výběrové řízení, termín pro přihlášky je do 22. června.

PSALI JSME: Výchovný ústav v Chrastavě měl porušovat práva dětí, chovanci nesouhlasí 

Režim v ústavu se začal měnit před několika dny po kritice od ministerstva školství a ombudsmanky. Podle jejich zjištění v něm byla porušována práva dětí a nelíbil se jim ani systém hodnocení, ve kterém převažovalo nebezpečí získání záporných bodů. Na hodnocení byly přitom vázány například pobyty dětí mimo ústav. Tehdejší ředitelka Markéta Sochorová kritiku odmítla, podle ní neodpovídala skutečnosti, přesto na funkci rezignovala. Vedením byla dočasně pověřena Soňa Cpinová, která nyní čelí kritice za provedené změní. K dění v ústavu se ale vyjadřovat nechce a odkazuje na ministerstvo školství. "Je to hodně medializované a děti to nesou těžce," řekla dnes Cpinová.

"V žádném případě nedošlo k uvolnění režimu, ale pracovníci musí respektovat nejen zákon, ale i osobnost a práva dětí a mládeže. K právům dětí podle zákona patří i tolik kritizované vycházky," sdělilo v tiskovém prohlášení pro ministerstvo. Podle některých vychovatelů a učitelů ústavu toho ale chovanci zneužívají. "Některé děti odmítají cokoliv dělat, vstávat do školy, veškeré činnosti, protože vědí, že odpoledne půjdou stejně na vycházku," uvedla Sochorová, která v ústavu dál pracuje. Zaměstnanci o pomoc požádali i prezidenta republiky.

Kvůli stabilizaci situace ministerstvo sestavilo pracovní skupinu složenou z jeho zástupců, pracovníků Dětského diagnostického ústavu v Liberci a pražského výchovného ústavu. "Skupina bude rozšířena o další členy z řad zaměstnanců Výchovného ústavu Chrastava," uvedlo ministerstvo.

Změny v ústavu se nelíbí ani místním. Pod petici se na internetu a na městském úřadě podepsalo zatím na 450 lidí, mezi nimi i Marie Židlická. "Furt máme v paměti, co se tam stalo v roce 1998," uvedla. Tehdy jeden chovanec při útěku zabil vychovatelku a druhou zranil. Obavu z dalšího vývoje má i Jitka Marxová, která pracuje v infocentru. "Léta letoucí trvalo, než jsme si zvykli, že jsou tady a přestali se bát," uvedla.

Městská policie podle strážníka Marcela Másílka zvýšenou trestnou činnost ze strany chovanců zatím nezaznamenala. Obává se ale, že to může změnit. "Dříve při útěku většinou zmizeli do místa bydliště, což asi teď nebude. Díky vycházkám se budou více zdržovat ve městě, tudíž kriminální činnost mohou provádět spíše tady," uvedl. Ministerstvo školství uvádí, že chápe obavy obyvatel, podle něj ale byli jednostranně informováni bývalým vedením ústavu. Vedení města má jiný názor. "Rovnováha byla úplně rozbourána ministerstvem školství. Je to škoda pro obě strany," řekl Canov.

Autoři | Foto VUDDS Chrastava

Štítky Chrastava, právo, Michael Canov, ministerstvo školství, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastava má strach z dalšího vývoje ve výchovném ústavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.