Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Obce postižené těžbou v Polsku dostanou peníze na přípravu projektů, které jim zajistí pitnou vodu

Obce v pohraničí postižené těžkou na polské straně se dočkají pomoci. Liberecký kraj mezi ně rozdělil 6,5 milionu korun, které jsou určeny na přípravu projektů k zajištění pitné vody. Ta díky těžbě v těsné blízkosti státní hranice mizí a obce se potýkají s jejím nedostatkem. Kraj nyní podpoří tři projekty ve Frýdlantu, jeden v Chrastavě a jeden v Hrádku nad Nisou.

„V první fázi je řešeno zajištění zásobování pitnou vodou a finanční prostředky budou poskytnuty na pět prioritních opatření v dané oblasti, jejichž předmětem budou projektové dokumentace k územnímu řízení,“ poznamenal náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Zmíněné projekty, která se kraj rozhodl podpořit, počítají s dobudováním vodovodů ve Václavicích a do Horního Vítkova. Na vodovod by měly napojit také obyvatele Bulovky a Dětřichova. Počítá se také s posílením stávající vodovodní sítě na Frýdlantsku. Celá realizace těchto projektů by měla stát zhruba čtvrt miliardy.

„V prostoru dolu Turów došlo v minulosti vlivem čerpání důlních vod k radikálnímu snížení hladiny podzemní vody na přilehlém území. Ovlivnění českého území těžební činností v dole Turów se netýká pouze poklesů hladiny podzemní vody, ale celého vodního režimu, a to včetně poklesu průtoku některých povrchových toků,“ vysvětlil Josef Jadrný.

Slovo Turów je v posledních měsících čím dál častěji skloňováno nejen v obcích na Frýdlantsku. Polský hnědouhelný důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku.

Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy připravilo o zdroje pitné vody. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun.

Foto Panoramio.com

Štítky projekt, pitná voda, Polsko, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Liberecký kraj, Důl Turów, Frýdlant, Josef Jadrný, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce postižené těžbou v Polsku dostanou peníze na přípravu projektů, které jim zajistí pitnou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.