Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní zastřešený most se dočká opravy. Vyjde na necelých pět milionů

Podobnou stavbu jinde v kraji nenajdete. A v celé zemi jsou ještě možná dvě. Řeč je o mostu přes Jizeru v obci Bystrá na Semilsku. Připomíná spíš dřevěnou chalupu a jde o jednu z patnácti národních kulturních památek v kraji v havarijním stavu. To už bude brzy minulostí, za necelých pět milionů bude totiž most opraven. A oprava už dokonce začala.

Bysterský most věšadlového typu je v kraji ojedinělou stavbou. Pro region byly už od středověku typické kamenné mosty. Další takový pravděpodobně v minulosti v kraji ani nebyl. Přes Jizeru ho vybudoval v roce 1922 místní mlynář. "Most potřebuje kompletní rekonstrukci. Uhnilý je hlavní trám, do střechy teče, opravit se musí věšadla," uvedl starosta Bystré Lukáš Nesvadba. V pátek jeřáb samonosný most, který má na délku 24 metrů, vyzdvihl a přenesl na břeh, kde bude oprava pokračovat.

V minulosti most se sedlovou střechou u silnice ze Semil do Jilemnice žádnou větší rekonstrukci neprodělal. Místní truhláři jen vyměnili jedno věšadlo. Obec se 120 obyvateli a ročním rozpočtem do dvou milionů korun na obnovu chráněného mostu dlouho sháněla peníze. Za poslední čtyři roky na rekonstrukci našetřila milion a ve sbírce získala přes 100 tisíc korun. Na samotnou opravu nakonec tyto peníze nepůjdou. "Zhruba 250 až 300 tisíc korun vydáme za stavební dozor, zbylé peníze použijeme na opravy obecních cest," řekl Nesvadba.

Obci se totiž podařilo získat dotace, z nichž se renovace mostu zaplatí. Liberecký kraj vydá 3,85 milionu korun a ministerstvo kultury přispěje milionem. "Kdyby Liberecký kraj na stavbu nepřispěl, tak by reálně hrozilo, že památka zmizí," uvedl hejtman Martin Půta (STAN). Most po skončení oprav obec zřejmě převede na kraj. Starosta s touto nabídkou kraje souhlasí. Podle hejtmana je to výjimečná stavba, v celé republice jsou jen dva mosty podobného typu.

Tři metry široký a pět metrů vysoký most v minulosti využívala i auta, zákaz pro ně platí čtyři roky. Po skončení oprav se pro ně otevře. "Jezdit přes něj ale budou moci jen místní. Je to kvůli dopravě v obci, kde jsou úzké silnice a přinášelo by to jen problémy," řekl starosta. Místní nyní jezdí po objízdné trase dlouhé asi pět kilometrů, která je také ve špatném stavu.

Autoři | Foto bysterskymost.cz

Štítky oprava, Jizera, okres Semily, Bystrá, peníze, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Semily, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní zastřešený most se dočká opravy. Vyjde na necelých pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.