Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Primátor navštívil liberecké herny a kasína. Zajímalo mě, na jaké úrovni jsou, říká

Liberecké herny a kasína navštívil během pátku primátor Tibor Batthyány (ANO) společně s ředitelem městské policie Ladislavem Krajčíkem. Nešlo o žádnou kontrolu, dokonce si oba nepřišli ani vyzkoušet život gamblera. Liberec chystá další regulací hazardu a primátor proto dorazil na plánované schůzky s majiteli kasín a heren, aby se dozvěděl, jak se na zavedení vyhlášky, která má fungovat od příštího roku, připravují.

„Již dříve jsme deklarovali, že provozovny hazardu plošně rušit nebudeme, ale že chceme hazard v našem městě kultivovat, tzn. koncentrovat do kasín s živou hrou. Proto mě zajímalo, na jaké úrovni liberecké herny a kasína v současné době fungují a jak chtějí jejich majitelé reagovat na zpřísněný zákon o hazardu, potažmo na námi připravovanou vyhlášku. Názor provozovatelů heren a kasín mě zajímá, protože provozují legální podnikání a z diskuze o regulaci hazardu bychom je neměli vynechávat,“ konstatoval primátor.

Zatím není jasné, jakou podobu bude nová vyhláška mít a co vše budou muset provozovny hazardu splňovat. Shoda nepanuje ani v koalici, kterou tvoří ANO a Změna pro Liberec. "Základní obrysy jsou ale dané," uvedl primátor Tibor Batthyány.

Z území města pravděpodobně zmizí herny s hracími automaty a zůstanou jen kasina s takzvanou živou hrou, například ruleta vedená krupiérem. "Na přípravě regulace pracujeme s kolegy z dalších zastupitelských klubů od října loňského roku. Jsem rád, že jsme se většinově shodli na zrušení heren, které jsou z hlediska dopadů na hráče a na veřejný pořádek ve městě nejproblematičtější," řekl radní Josef Šedlbauer (Změna).

Další podmínkou pro provozování herny nebo kasína by mohla být omezená otevírací doba. Z města by tak zmizely provozovny s non-stop otevírací dobou. „V souvislosti s námi připravovanou vyhláškou mě pak zajímalo, jak se provozovatelé staví k případnému omezení provozní doby. V tomto ohledu se vesměs shodovali, že dvouhodinové uzavření provozovny by pro ně nebyl problém,“ doplnil Batthyány.

V Liberci je nyní možné hazard provozovat na 86 místech, hráči v nich podle odhadu Změny ročně prohrají 300 až 400 milionů korun. Zastupitelka za Změnu Kateřina Absolonová považuje za klíčové snížení počtu provozoven. "Na stotisícové město stačí dvě až tři," uvedla.

Není si ale jistá, zda toto prosadí. Podle primátora by se každá provozovna, která splní podmínky, měla posuzovat individuálně. "Necháme, aby se ke každé vyjádřila městská policie. Zda její provozování nevykazuje známky zvýšené kriminality nebo nutnost zvýšeného dohledu strážníky či není v oblasti se zvýšenou kriminalitou," uvedl. I podle názoru primátora ale určitá regulace nastane. "Částečně si ji vyžádá již samotný nový zákon o hazardu, který vstoupí v platnost od roku 2017 a přinese mimo jiné nutnost registrace hráčů," dodal. Podle něho už řada libereckých kasín nutnost registrace hráčů vyžaduje i přesto, že to zákon zatím nenařizuje.

 „Určitá míra regulace hazardu je rozhodně odůvodněná, protože jde o odvětví, kde může být určitá skupina lidí ohrožená vznikem závislosti. Nový zákon je velice razantní, když jasně stanovuje okruh osob, které do kasína vůbec nesmí. Registrace hráčů bude tvrdá a důkladná, takže předpokládám, že nový zákon přinese kasinům výraznou selekci klientely,“ uvedl Marcel Kratochvíl z herny Viktoriaplay v Centru Babylon.

Hazard se Liberec snaží vyhláškou regulovat od roku 2011, kdy bylo možné sázkové hry, loterie a další podobné hry provozovat na 154 místech. Za minulého vedení se podařilo zrušit 68 adres, kde byl povolený hazard. Za současného zatím žádnou. V provozovnách je nyní 319 výherních automatů povolených městem a 742 herních zařízení povolených ministerstvem financí. I tato zařízení bude od roku 2017 povolovat jen město. Loni získal Liberec z hazardu do svého rozpočtu 76,5 milionu korun. Změna odhaduje, že po přijetí přísnější vyhlášky příjem klesne na 20 milionů. 

Foto Jan Král

Štítky herna, hazardní hra, kasino, Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011, Josef Šedlbauer, VIKTORIAPLAY, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nejedlo

Co bude příště...z důvodu prevence před alkoholismem zakážou lidem vstup do hospod?

Neděle, 19. června 2016, 17:42Odpovědět

Martin Nejedlo

Na jednu stranu fajn, že se gamblerství omezí(minimálně ty legální možnosti), na druhou stranu, vážně jsme se dostali do fáze, že úředníci budou zakazovat svobodnýmu, zletilýmu občanovi vstup do objektu, který je v soukromém vlastnictví/pronájmu osoby/společnosti, která nemá s vpuštěním problém?

Neděle, 19. června 2016, 17:40Odpovědět

Primátor navštívil liberecké herny a kasína. Zajímalo mě, na jaké úrovni jsou, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.