Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vězni v Jablonci budou pracovat pro další tři zaměstnavatele

Věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, která patří mezi nejpřísněji střežené v zemi, bude mít práci pro dalších minimálně 65 vězňů. Umožní to dohoda s dalšími třemi zaměstnavateli.

"Se dvěma již byla smlouva podepsána. Pracoviště pro třetího se teprve stavebně připravuje," uvedla mluvčí věznice Monika Králová.

V oblasti zaměstnávání odsouzených patří věznice v Jablonci mezi nejlepší v zemi. Celorepublikový průměr je zhruba 46 procent, v Rýnovicích to je téměř 76 procent. Z 514 vězňů v Jablonci jich je mezi zaměstnanými 390, z toho 263 pracuje za úplatu pro firmy.

Věznice Rýnovice měla dosud deset pracovišť, vězni například působí na pozici operátora ve firmě IT Automotive, pomáhají s údržbou zeleně v Liberci či Jablonci nebo montují zásuvky a zářivky. Nově budou šít povlečení a převádět psaný text do digitální podoby.

V obou dílnách bude dohromady pracovat 60 odsouzených, zájem byl ale výrazně vyšší. Třeba šití si vyzkoušelo přes 100 vězňů. "Mistr kontroloval, zda by to zvládli. Šlo to 95 procentům vězňů," uvedla Králová. Vybraní vězni se nyní pod mistrem zaučují. Ve třetí, připravované dílně budou vězni provádět jednoduchou kontrolu a třídění výrobků různých firem. "Spolupráce začne na pěti odsouzených a postupně se bude zvyšovat," dodala mluvčí.

Věznice nedávno uspořádala seminář pro zaměstnavatele a lákala je na výhody, které jim zaměstnávání vězňů přináší. Především je to mzda, jež je u odsouzených výrazně nižší než u běžných zaměstnanců. Podle kvalifikace dostávají od 4500 do 9000 korun. Firmy jim navíc neplatí dovolenou, sociální pojištění ani odstupné. V případě nemoci je odsouzený nahrazený jiným vězněm. Výhodné to je podle Králové i pro odsouzené. "Zařazením do práce si udržují nebo nově získávají pracovní návyky," řekla.

Vedle zaměstnávání nabízí rýnovická věznice odsouzeným ve svém areálu také vzdělání. Minulý týden převzalo výuční list 22 vězňů. Úspěšně absolvovali tříletý obor obráběč kovů. "Za úspěch považujeme fakt, že 75 procent odsouzených, kteří zkoušky úspěšně vykonali, mělo pouze základní vzdělání," dodala mluvčí. Po propuštění tak podle ní budou mít výrazně větší šanci najít zaměstnání.

Autoři | Foto Věznice Rýnovice

Štítky Jablonec nad Nisou, Rýnovice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni v Jablonci budou pracovat pro další tři zaměstnavatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.