Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na přehradě jsou nové vstupy do vody. Přibýt mají i tři mola

Koupete se v liberecké přehradě? Pak vás potěší informace, že město nainstalovalo na břeh dvě kovová schodiště, která zjednoduší vstup do vody. Dosud byly vstupy do vody řešeny kamennými stupni, ty už ale dosloužily před lety. Nové vstupy jsou ale pouze začátkem rozsáhlejší rekonstrukce okolí přehrady.

K té má dojít v příštích letech a její podoba není ve finální podobě. Vstup do vody byl ale v takovém stavu, že nová schodiště byla naprostým základem. Problém je ale v tom, že pozemky nepatří městu, a tak je každá úprava složitější. Navíc majitel pozemků – Povodí Labe – chystá vlastní rekonstrukci.

Chystá se velká rekonstrukce

„Bylo nutné schody vyřešit tak, aby byly variabilní a rozebíratelné, a to zejména z důvodu plánované celkové opravy přehrady, kterou plánuje Povodí Labe v příštích letech. Proto jsme zvolili kovové pozinkované schodiště, se zvýšenou odolností vůči vlhkosti, s protiskluzovým povrchem a zábradlím po obou stranách. Cílem bylo zajistit i lepší bezpečnost návštěvníků," popisuje Karolína Hrbková, náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí.

Schody tak zase dočasně zmizí. Brzy by ale měla přibýt tři dřevěná mola, která budou situována mimo pobřežní zeď, tedy směrem k Bílému mlýnu, a rozšíří tak pobytovou plochu pro návštěvníky přehrady.

Připravuje se také regenerace malého parčíku za plovárnou. „Jedná se o pozemek, kde dojde k ošetření, kácení nebo stabilizaci stromů, úpravě nezpevněné cesty, instalaci nového mobiliáře a založení či ošetření keřových skupin. Tyto úpravy budou pokračovat na městských pozemcích ve směru do ulice Pekárkova. Na ošetření vegetačních prvků se pokusí město Liberec získat peníze z dotací,“ doplnila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Vyřešit starý náhon

Zásadní v dalších možnostech rekonstrukce bude vyřešení starého náhonu. Ten totiž vede pod promenádní cestou kolem přehrady, a ta tak také nemůže být rekonstruována. „Bez vyřešení otázky náhonu nelze postupovat dále. Navíc je nutné počítat i s protipovodňovou funkcí přehrady, neboť v době mimořádné situace se může celý prostor ocitnout pod vodou. Při procházce podél přehrady si ostatně sami můžete v lese všimnout malých patníků, které označují maximální zátopu – výšku hladiny při povodni. Při přípravě budoucích úprav je tudíž nezbytné počítat i s tímto,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto MML

Štítky přehrada, rekonstrukce, schodiště, pozemek, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

A co slibovaná cyklostezka kolem přehrady bývalé primátorky Rosenbergerové? Té se asi nedočkáme. Tak snad v jiném volebním období.

Čtvrtek, 23. června 2016, 12:40Odpovědět

Na přehradě jsou nové vstupy do vody. Přibýt mají i tři mola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.