Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Koupaliště v Hejnicích museli po bouřce vypustit a vyčistit

Po bouřce a přívalovém dešti, který o víkendu zasáhl Liberecko, museli v Hejnicích vypustit a vyčistit koupaliště. Postupně ho znovu napouštějí, kvůli slabému přítoku to jde ale pomalu. Na jaře stačí na napuštění koupaliště dva dny, s postupujícím létem ale vody v potoce ubývá a naplnit nádrž o obsahu zhruba 5000 metrů krychlových trvá déle, řekl dnes starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Už dnes se ale podle něj v koupališti koupat dá, plné bude zřejmě až o víkendu.

Liberecko o víkendu zasáhly silné bouřky a přívalové deště. Za několik hodin místy napršelo až 60 litrů na metr čtvereční. Podle Demčáka není úplně jasné, zda se znečištění do koupaliště dostalo z přítoku nebo s vodou, která se valila z přilehlého kopce. "Když jsme viděli vodu, jak se po bouřce zabarvila, zkusili jsme vypustit půlku, aby to nebylo tak studené a aby se to stihlo napustit. Když jsme ale obnažili dno a viděli jsme, že je tam souvislá třícentimetrová vrstva toho bahýnka, tak jsme to museli vypustit celé a vypláchnout," dodal starosta.

Podle hygieniků je jinak na koupalištích v Libereckém kraji voda vhodná ke koupání. Poslední rozbory ukázaly, že se výrazně zlepšila voda nejen v Českém Dubu, ale také na Hamerském jezeře. Tam se před více než týdnem objevily sinice. "Sníženou průhlednost máme na jaře vždycky, když vykvetou borovice. Limit u sinic jsme překročili těsně," uvedl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. Poslední rozbory ukázaly, že je voda opět čistá.

Zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku a také v přírodním koupališti v Chrastavě u Liberce. Lidé by se měli po koupání osprchovat, doporučují hygienici. Zdravotní potíže tam hrozí hlavně u alergiků, těhotných žen nebo dětí. Mírně zhoršená kvalita vody je také v přehradě Harcov v Liberci, koupališti v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a v rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji. Většinou jde ale jen o zakalení vody.

Autoři | Foto město Hejnice

Štítky koupaliště, bouřka, Liberecký kraj, Hejnice, Jaroslav Demčák, Milan Dvořák, Liberec, přívalový déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Koupaliště v Hejnicích museli po bouřce vypustit a vyčistit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.