Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Glosa: EU nařídila emisní normy pro vaši sekačku trávy

Přesně tohle jsou ty zprávy, které lidem pochybujícím o nepostradatelnosti Evropské unie přidávají argumenty pod kotel. Včerejší den byl v Evropském parlamentu totiž věnován stanovení emisních limitů na stroje nepoužívané k silniční dopravě, jako jsou sekačky na trávu, zahradní traktůrky, buldozery či lokomotivy. „NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o požadavcích vztahujících se na mezní hodnoty emisí a schválení typu spalovacích motorů v nesilničních pojízdných strojích“ přinese trhu první závazné limity v letech 2018 a 2019.

Jednotlivé motory nesilničních strojů jsou rozděleny do skupin dle účelu a typu paliva a Evropská komise velice důsledně nařizuje postupy při zkoušení a schvalování jednotlivých typů, dokumentaci, značení jednotlivých motorů ve výrobě, měření a testování, protokolování zkoušek, atd., jak je uvedeno v nařízení. Ačkoliv Evropská komise zvažovala několik možností opatření (nedělat nic / harmonizovat normy s USA / být ambicióznější), nakonec – tak jako vždy – zvolila onen ambicióznější přístup. Tedy ten, který je ekonomicky nejvíce nákladný. 

Jaké bude mít další rozšíření laboratoře vedené normováním EU dopady na životní prostředí? Těžko říct… Evropská unie říká, že nesilniční stroje mohou do atmosféry chrlit až 15 % dusíku a 5 % škodlivých pevných částic. No jo, ale ne všechny jsou používány v Evropě, že ano? Pokud se tedy z evropského kontinentu do atmosféry bude do vznášet méně emisí, ale ostatní kontinenty se k environmentalistické politice prodražující výrobu nijak nepřidají, bude to mít pro naši planetu asi takový dopad, jako když z tunové skládky odvezete pár koleček odpadků. Tedy zanedbatelný. 

Někdo přece musí být lídr, říká se v Bruselu. To jistě. Mělo by se ale také dodat, že toto lídrovství zaplatí především evropští spotřebitelé, jelikož změny výrobních postupů, testování, zkoušky, značení strojů a reporting podle nového nařízení výrobní náklady producentům stoprocentně nezlevní… Ani bez nařízení přece nikdo nebere uvědomělým výrobcům možnost vyrábět nízkoemisní stroje a nabízet je uvědomělým zákazníkům, třeba z řad evropských politiků a úředníků. Pokud totiž ani  jedna skupina (výrobci + zákazníci) nemá reálný zájem o kultivaci globálního klimatu, sebetvrdší nařízení Evropské unie s tím nic neudělá. Možná je těžké si to přiznat, ale je to tak.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Evropská unie, Evropský parlament, Evropská komise, USA, Evropa, Brusel, sekačka na trávu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Glosa: EU nařídila emisní normy pro vaši sekačku trávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.