Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Liberec vyměnil s krajem kojenecký ústav za dům dětí Větrník

Liberec vyměnil s Libereckým krajem Dětské centrum Sluníčko, jehož součástí jsou kojenecký ústav a jesle, za liberecký Dům dětí a mládeže Větrník. Smlouvu dnes podepsali primátor Tibor Batthyány (ANO) a hejtman Martin Půta (STAN). I když měl kraj původně převzít i jesle, ty nakonec městu zůstanou. Liberec díky výměně ušetří každý rok zhruba 20 milionů korun na provozních nákladech.

"Ty jesle fungují stejně jako Větrník pro Liberečany, a je tedy zbytečné, aby je financoval kraj. Tak jsme se nakonec dohodli na tom, že jesle se oddělí a zůstanou pod městem Liberec, které je bude i provozovat. Jesle jsou v samostatné budově mimo areál Sluníčka a není problém je provozně od kojeneckého ústavu oddělit," řekl Batthyány. Pokud jde o rozsah poskytovaných služeb a nabídku kroužků a aktivit, neměly by podle primátora děti žádné zásadní změny pocítit.

Dům dětí Větrník je téměř stoprocentně zaměřen na děti z Liberce, v nabídce pro ně má přes 100 stálých a 150 příležitostných aktivit. Současná ředitelka Jana Pavlíková ale končí, odchází do důchodu. "Budeme hledat nového ředitele a je pak na něm, jestli rozsah služeb rozšíří, ale město do toho nechce zasahovat," řekl primátor. Ani v nízkoprahovém centru podle něj zásadním změn nenastanou. "Spíš bychom to chtěli rozšířit," dodal Batthyány.

Ani v kojeneckém ústavu, který je jediným v kraji, se podle hejtmana změnou zřizovatele nic nezmění. "Jak ředitelka, tak její tým v centru zůstanou," ujistil Půta. Změní se podle něj jen to, že provoz bude financovat Liberecký kraj, což ho ročně přijde zhruba o 20 milionů dráž než provoz domu dětí Větrník. "Je to ale krok logický, protože narovná zřizovatelské funkce mezi městem a krajem," dodal hejtman. Kojenecký ústav má nadregionální charakter, zatímco Dům dětí Větrník sloužil hlavně dětem libereckým, a je proto logické, aby patřil městu.

O výměně nebo větší podpoře některých příspěvkových organizací jednají kraj a město několik let. Vyřešit se už povedlo i dětské dopravní hřiště, které Liberec od kraje převzal před dvěma lety. Nevyjasněné jsou podle hejtmana zřizovatelské funkce u dalších sedmi organizací. "Na straně Liberce jsou to Divadlo F.X. Šaldy, Naivní divadlo, botanická zahrada a zoologická zahrada, které vedle městské funkce plní i regionální," řekl Půta. Liberecký kraj zase vlastní Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, která je navzdory názvu z velké části hlavně městskou knihovnou. Platí to podle Půty také pro Severočeské muzeum a Oblastní galerii Liberec. "Určitě se v budoucnu bude mluvit o tom, jak je společně financovat," dodal.

Autoři

Štítky Liberec, Martin Půta, Tibor Batthyány, Liberecký kraj, primátor, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Jana Pavlíková, Naivní divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vyměnil s krajem kojenecký ústav za dům dětí Větrník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.