Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký Novoplast začínal před 25 lety v garáži se třemi lisy

Se třemi lisy v garáži začínala před 25 lety společnost Novoplast Liberec. Krátce po revoluci ji založili otec a dědeček současného majitele Jiřího Vošousta. Oba byli z oboru, původně pracovali v libereckém Plastimatu (dnes Magna). Z malé firmy vyrostl postupně podnik, který dnes zaměstnává 120 lidí a ročně uskuteční zakázky za zhruba 155 milionů korun. Zakázek je dostatek, ale stále je tu ještě prostor k dalšímu růstu, řekl Vošoust, který je hrdý na to, že Novoplast zůstal ryze českou rodinnou firmou.

Stejně jako další výrobci plastů i Novoplast původně dodával díly automobilkám. Tento směr ale před čtyřmi lety firma opustila. "Soustředíme se na výrobu pro potravinářský průmysl, vyrábíme obaly prakticky pro veškeré výrobce v České republice. Jsou to většinou obaly na kečup, hořčici, majonézu, děláme kolem 40 milionů lahví a uzávěrů ročně," řekl Vošoust. Firma také vyrábí nejrůznější dózy a flakony pro chemický průmysl, plastová vědra ale také třeba stohovatelné přepravky. "Vyrábíme ze zdravotně nezávadných materiálů a sami si ještě necháváme výrobky testovat," doplnil.

Právě díky používání zdravotně nezávadných materiálů se nedávno firmě podařilo získat zakázku na výrobu třiceticentimetrových plastových automobilů Tatra 148 pro společnost Dino Toys. Denně se jich v Liberecké továrně vylisuje a zkompletuje 800. Zatím se nová výroba hraček na obratu Novoplastu podílí jen zhruba ze dvou procent, firma bude ale podle Vošousta usilovat i o zakázku na výrobu větších modelů tatrovek. Ty se dnes lisují a montují v sousedním Polsku. "Už na to máme připravené jak lisy, tak prostory a věřím, že se osvědčíme a Dino Toys i tuhle výrobu přesune k nám," poznamenal majitel.

Výroba populárního náklaďáku z 80. let minulého století ale není jediný výrobek Novoplastu určený dětem. "Pro děti ještě děláme řiditelné boby s volantem, uvezou až 150 kilo. Prodáme jich ale jen kolem tisícovky ročně, nemůžeme konkurovat levnému dovozu z Číny," řekl Vošoust. Vzhledem k nákladům na formy neuvažuje zatím firma o dalším rozšíření výroby dětského sortimentu. "Pro představu, forma na takový bob stojí kolem 12 milionů korun, a vyrobit se s ní dá zhruba milion kusů, pak potřebuje opravu, která stojí kolem půl milionu," dodal majitel.

Autoři | Foto Firmy.cz

Štítky lis, výroba, Liberec, Česko, Čína, Polsko, garáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký Novoplast začínal před 25 lety v garáži se třemi lisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.