Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jablonecká výstava Křehká krása bude letos ve vánočním duchu

Ve vánočním duchu bude pátý ročník prodejní výstavy bižuterie a skla Křehká krása, který se bude konat v Jablonci v závěru příštího týdne. Pro návštěvníky budou připravené ukázky tři nejrozšířenějších technik výroby vánočních ozdob, což není obvyklé. Novinářům to dnes za pořadatele řekl Petr Nový z jabloneckého muzea.

"Pokud je mi známo, tak v poslední době tyto techniky pohromadě jinak než výstavně k vidění nebyly," uvedl Nový. Na Křehké kráse si budu moci návštěvníci navíc jednotlivé techniky sami vyzkoušet.

Na výstavě budou ukázky klasického foukání vánočních ozdob nad kahanem, výroby navlékáním na drátek i takzvaného tradičního jabloneckého způsobu, což je výroba z foukaných perlí. "V muzeu bude navíc specifický ateliér, kde budeme nabízet výrobu ozdob zdobených balotinou, které se už dnes v podstatě nevyrábí. Základem je karton, na který se lepí drobné skleněné kuličky," dodal Nový.

Křehká krása navazuje na oblíbené bižuterní výstavy, které se v Jablonci nad Nisou konaly ve druhé polovině minulého století a jezdili na ně lidé ze všech koutů republiky. Výstavu pořádá od roku 2012 Svaz výrobců skla a bižuterie, který na Jablonecku sdružuje zhruba 60 sklářských a bižuterních výrobců. Jeho předsedu Pavla Kopáčka těší rostoucí zájem. "Na první ročník jsme měli 1500 návštěvníků, loni jich bylo už 8000," uvedl.

Na výstavu podle něj chodí zejména rodiny s dětmi, vyhledávat ji začali i obchodníci s bižuterií. "Stahují se sem, protože mají koncentrovanou nabídku jabloneckých a regionálních firem pod jednou střechou," dodal Kopáček. Bižuterní a sklářské výrobky na výstavě mohou získat levněji, než je běžné. Navíc mnohé výrobky není možné jinde koupit, protože jsou určeny jen na export.

Na čtyřdenní prodejní výstavě v Eurocentru se bude od 11. do 14. srpna prezentovat 45 výrobců skla a bižuterie. V rámci doprovodného programu budou vystavené šaty z televizní taneční soutěže Stardance nebo městské šaty Jablonce. Každý den budou probíhat módní přehlídky, vystoupí i několik kapel. Mezi nimi bude elektronické smyčcové trio Inflagranti. Pro děti jsou připravené kreativní dílny. Vstupné pro dospělé stojí 50 korun a opravňuje ke vstupu nejen na výstavu, ale i do sousedního muzea skla a bižuterie, a to po celou dobu konání akce. Rozpočet akce je 340 tisíc korun, Liberecký kraj a Jablonec se na něm podílí po 100 tisíc korun, dalších 50 tisíc korun přidalo ministerstvo kultury.

Autoři | Foto MSB Jablonec

Štítky výstava, krása, muzeum, Petr Nový, Jablonec nad Nisou, Pavel Kopáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká výstava Křehká krása bude letos ve vánočním duchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.