Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nařízení o regulaci nepůvodních druhů se v liberecké zoo dotkne 3 druhů

Liberecká zoo chová tři druhy, na které se vztahuje nařízení Evropské unie o regulaci nepůvodních druhů. Konkrétně jde o nosály červené, muntžaky malé a želvy nádherné.

Nařízení EU se týká invazivních nepůvodních živočichů a rostlin, které svým neřízeným šířením ohrožují přírodu. Nebudou se hromadně likvidovat, ale postupně omezovat. Jde o 23 druhů živočichů a 14 rostlin. Pokud jsou v lidské péči, tak musí být chovány tak, aby se nerozmnožovaly. Jak konkrétně omezení budou vypadat, si každý stát určí sám a zapracuje do svých zákonů. V Česku by se tak mělo stát do konce roku.

Nosál červený je malá medvídkovitá šelma žijící v Jižní Americe, želva nádherná pochází z USA a Mexika a muntžak malý je jelínek obývající jihovýchodní Čínu a Taiwan. V Liberci mohou problémy nastat jen u muntžaka. "Aktuálně držíme v zoo chovnou skupinu. Pokud nebude možné provozovat jejich chov ve zvláštním výjimečném režimu, budeme nuceni oddělit chovného samce od samic," uvedl hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar. Skupinka nosálů je už mimo reprodukční věk a samci jsou navíc vykastrovaní. "Želvy chováme pouze expozičně, což znamená, že o množení a odchov neusilujeme," dodal Melichar.

Podle ředitele liberecké zoo jsou na seznamu EU zvířata, jejichž výskyt v Evropě může mít negativní dopad na přirozenou druhovou pestrost. "S tím souvisí navazující možné problémy vznikající v místních ekosystémech, například narušení potravních řetězců v přírodě. V úplném důsledku mohou tyto invazivní druhy i ohrozit lidské zdraví, například kvůli přemnožení jistých druhů zvířat schopných přenášet choroby," dodal.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Evropská unie, nepůvodní druh, regulace, příroda, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nařízení o regulaci nepůvodních druhů se v liberecké zoo dotkne 3 druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.