Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zubři by mohli spásat louky, stát by ušetřil miliony, tvrdí vědci

Pokud by se do péče o českou krajinu zapojili velcí kopytníci jako zubři, divocí koně nebo zpětně šlechtění pratuři, ušetřil by podle vědců stát desítky milionů korun. Velcí kopytníci by se mohli uplatnit ve vojenských výcvikových prostorech, postindustriálních oblastech, při údržbě mimoprodukčních zemědělských ploch a větších chráněných územích. Peníze se totiž často vynakládají na zakázky za sečení luk nebo přepásání domácími zvířaty.

Metodiku Alternativní management ekosystémů vytvořila pro ministerstvo životního prostředí ochranářská společnost Česká krajina, řekl její ředitel Dalibor Dostál. Podle jejích výsledků by se do péče namísto umělého napodobování hospodaření, které často nefunguje, měly zapojit přirozené mechanismy.

Projekt aplikovaného výzkumu financovala Technologická agentura ČR. Zaměřuje se na stepi, přirozené a polopřirozené louky či pastviny. Vědci již pro ČR identifikovali 145 vhodných území.

Tři nejdůležitější druhy kopytníků se v přírodě po statisíce let podílely na vytváření a udržování otevřené krajiny, uvedli vědci. "V České republice podobný typ krajiny dlouhodobě mizí a s ní i řada ohrožených druhů," uvedl Martin Šálek z brněnského Ústavu biologie obratlovců Akademie věd. V zemích, které patří v ochraně přírody k evropské špičce, se přitom kopytníci k údržbě krajiny s úspěchem využívají.

V ČR existuje již pilotní projekt v bývalém vojenském prostoru Milovice. V západní Evropě se uplatňuje například v Německu, Španělsku a v Nizozemsku, kde zubři a koně udržují krajinu o několika stovkách hektarů na předměstí města Haarlem.

Pastva velkých kopytníků ale není vhodná pro lokality menší než 20 hektarů. Podle vědců by mohli být užiteční především na rozsáhlejších územích o velikosti desítek, stovek až tisíců hektarů. O použití velkých kopytníků v péči o krajinu již projevily zájem některé české chráněné krajinné oblasti, národní parky a představitelé některých krajů, uvedli vědci.

Autoři | Foto Priroda.cz

Štítky kopytník, louka, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Technologická agentura ČR, Akademie věd České republiky, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubři by mohli spásat louky, stát by ušetřil miliony, tvrdí vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.