Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sdružený nákup plynu ušetří Novému Boru miliony korun

Sdružený nákup plynu na příští dva roky ušetří městu Nový Bor zhruba deset milionů korun z rozpočtu, což představuje více než čtvrtinu nákladů na plyn města a jeho příspěvkových organizací a obchodních společností. V elektronické aukci se městu podařilo snížit cenu megawatthodiny ze současných 700 na 483 korun, díky tomu ušetří i domácnosti napojené v Novém Boru na centrální vytápění.

"V současnosti platíme za odběr zemního plynu 19 milionů korun ročně. V roce 2017 a 2018 to bude díky nové ceně, kterou se povedlo meziročně snížit o pět milionů, rozdíl téměř deset milionů korun," uvedl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Město podle něj ušetřilo díky nízké ceně zemního plánu, náklady ale snížilo i tím, že vystupovalo jako centrální zadavatel. "Vedle úřadu jsme nakupovali rovněž pro naše organizace, které by samy neměly šanci dosáhnout na tak výhodnou cenu," řekl Dvořák.

Díky nižší ceně plynu by ale měla ušetřit i zhruba polovina novoborských domácností. Těm, které zásobuje společnost Teplo Nový Bor, totiž teplo zlevní. Podle jejího ředitele Miroslava Javůrka by mohla cena za gigajoule klesnout zhruba o 80 korun. "Když zůstanou všechny stávající složky plynu na současné úrovni, mohli bychom zlevnit z nynějších 632 korun na zhruba 550 korun," řekl Javůrek. Jde však podle něj o předběžný odhad.

Podle vedoucího městského odboru rozvoje Miroslava Jeništy nakupovalo město v aukci téměř 45.000 MWh pro 44 odběrných míst. "Do společného nákupu jsme soustředili všechna naše školská zařízení, základní uměleckou školu, DDM Smetanku, muzeum a naše městské obchodní společnosti Kulturu a Teplo Nový Bor," řekl Jeništa. Dodavatelem tepla zůstane i v příštích dvou letech společnost Lumius, která nabídla nejnižší cenu. Smlouvu však musí ještě schválit zastupitelstvo. Podobným způsobem chce město nakoupit také elektrickou energii.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Nový Bor, teplo, Jaromír Dvořák, Miroslav Javůrek, Starostové pro Liberecký kraj, Lumius

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdružený nákup plynu ušetří Novému Boru miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.