Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na setkání flašinetářů v Liberci přijely poprvé i Japonky

Desítky různých melodií včera při točení klikou vyluzovaly kolovrátky rozmístěné na náměstí před radnicí v Liberci. Místní i turisty svým hraním bavili pouliční umělci z devíti zemí oblečeni do dobových kostýmů. Šlo o tradiční zahájení mezinárodního festivalu flašinetářů, který se ve městě koná posedmé. Letos přijelo na třídenní akci rekordních 53 flašinetářů, poprvé je zastoupeno Japonsko. "Přijely dvě Japonky. Jsou na turné po Evropě," uvedl spoluorganizátor akce Jiří Volný.

Setkání flašinetářů se v Liberci koná v srpnu pravidelně od roku 2010. Zatímco před 100 lety pouliční umělci putovali od vesnice k vesnici a hraním si vydělávali na živobytí, dnes hlavně bavili přihlížející. "Když někdo něco dá, tak dá, ale dělám to hlavně pro zábavu. Ta muzika je zvláštní, extrovní," uvedl jednasedmdesátiletý Jiří Šesták ze Strakonic, před jehož flašinetem ležela čepice, do níž lidé mohli házet drobné.

Flašinety se těšily oblibě zejména koncem 19. století a v první třetině 20. století. Hrávali na ně často váleční vysloužilci, invalidé a chudina. Jejich písně bývaly o vraždách nebo nešťastných láskách, tedy takových událostech, které měly posluchače upoutat. Tradice je do dnešních dnů udržována díky nadšení a píli nemnoha lidí, kteří flašinety a jiné hudební stroje sbírají, restaurují nebo sami sestavují.

Dnes mohli lidé v Liberci obdivovat nástroje staré několik měsíců i desetiletí. Na náměstí byly jednoduché staré dřevěné flašinety i kolovrátky hýřící barvami a zdobené figurkami ze dřeva. Jedním z nejstarších byl flašinet Jiřího Šestáka z roku 1904. Získal ho před 15 lety. Po prodělané mrtvici si ho pořídil místo saxofonů. "Jsem muzikant," uvedl Šesták. Za rok s flašinetem absolvuje 40 až 50 akcí, nejčastěji jezdí po poutích. "Nejvíc hraji v Českém Krumlově, tam to má největší úspěch," dodal. Podle něj zájem veřejnosti o vystoupení flašinetářů roste. Patrné to bylo i dnes na náměstí před radnicí, kolovrátky byly v obložení zejména rodin s dětmi.

V centru Liberce budou flašinetáři točit klikou u hracích strojků ještě ve čtvrtek, další vystoupení se uskuteční v opravovaném kině Varšava a kulturním centru Lidové sady. "V kině budeme hrát v bývalém filmovém sále, v Lidových sadech podle počasí ve velkém sále, nebo venku," upřesnil Volný. S festivalem je tradičně spojena výstava v Severočeském muzeu. Letos je na osmi panelech část ze sbírky pohlednic s motivy flašinetů. Sbírka čítající asi 1000 kusů patří německému sběrateli Joachimu Petschatovi.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, Jiří Volný, Japonsko, Evropa, Jiří Šesták, Severočeské muzeum v Liberci, festival, klika, radnice, Strakonice, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na setkání flašinetářů v Liberci přijely poprvé i Japonky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.