Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Liberecku stále rostou nové byty. Přibývá jich ale pomalu

Bytová výstavba v Libereckém kraji roste, přesto patří k nejnižším v zemi. Za první pololetí zahájili stavbaři v kraji výstavbu 341 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 8,3 procenta. Ještě v roce 2009 ale zahajovali více než dvojnásobek bytů. Méně se podle předběžných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) staví jen v Karlovarském kraji. Celkově v Česku do konce června stavbaři zahájili 12.488 bytů o 3,4 procenta méně než loni, nejvíc bytů se staví ve středních Čechách.

Nových bytů v Libereckém kraji přibývá hlavně v rodinných domech. Z 341 nově zahájených bytů bylo 250 v rodinných domech nebo v jejich nástavbách či přístavbách. To představuje 73 procent zahájených bytů. V dokončených bytech byl tento podíl ještě vyšší - osmdesátiprocentní. Z 356 bytů, které do konce června předali stavbaři k užívání, bylo v rodinných domech 286. Dokončeno bylo v kraji o čtvrtinu víc bytů než před rokem.

Velmi málo se v posledních letech staví v Libereckém kraji bytových domů, i tam se ale situace zlepšuje. Zatímco loni nebyl v prvním pololetí dokončen jediný nový byt v bytovém domě, letos jich je 29 a výstavbu dalších 12 stavbaři zahájili. Dalších 14 bytů by mělo vzniknout v domech pro seniory. Nové byty vznikají také přestavbou objektů, které v minulosti k bydlení nesloužily. Do června tak stavební firmy dokončily 33 nových bytů a dalších 22 zahájily.

Výstavba nových bytů v Libereckém kraji výrazně klesla po roce 2009. V souvislosti s malou výstavbou klesá v kraji i nabídka nových bytů. Aktuálně jich realitní kanceláře v celém kraji nabízejí jen několik desítek. Nejvíce nových bytů je v Liberci a Jablonci nad Nisou a také v krkonošských střediscích Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. S menší nabídkou ale rostou ceny bytů. Ještě před dvěma lety bylo možné nový dvoupokojový byt v Liberci koupit i za půldruhého milionu korun, nyní už jsou takové byty o více než milion dražší.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, stavba, Český statistický úřad, Česko, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, rodinný dům, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku stále rostou nové byty. Přibývá jich ale pomalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.