Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecká zoo dostane novou Dešťovou vílu, ta stará se rozpadla

Zoologická zahrada v Liberci dostane novou sochu dešťové víly, která patří k symbolům zahrady. Tu první vytvořil v roce 2005 pražský výtvarník Jan Švadlenka z bukového dřeva, po deseti letech pod širou oblohou ale shnila a rozpadla se. Nahradí ji tak socha nová, od stejného autora, tentokrát se pro ni ale podařilo získat jasanový kmen, vydržet by tak měla i 50 let, řekl dnes Zdeněk Santer ze společnosti Artefaktum, která v zoo pořádá už 12. ročník sochařského ateliéru Etnoart.

"Tohle je jedno z nejtvrdších našich dřev a je dost náročné s ním pracovat," řekl Švadlenka. Nová zhruba 3,8 metru vysoká víla není podle něj stejná jako ta předchozí. "Asi by ani nebylo dobré dělat přesně stejné věci. Tady jsem upustil od ženských vnad, které ta předchozí měla, takže víc zduchovněla. Ta erotika tam nemá místo, je jí kolem nás dost," řekl ke své práci výtvarník, jehož práce v Liberci zdobí nejednu soukromou zahradu. Dělal ale třeba také přes pět metrů vysokého kašpara pro jednu z libereckých škol.

Zatímco v prvních deseti ročnících výtvarného atelieru bylo materiálem pro výtvarníky a sochaře výhradně dřevo, už podruhé se jejich um a fantazie potkává s pískovcovými balvany, které pro organizátory zajistil sponzor. Artefakty z nich vytvořené jsou podle Santera mnohem odolnější. Vydrží v exteriérech déle než dřevo, které se po určité době navzdory ošetření rozpadne. "Nové sochy opět zatraktivní odpočinková místa v prostoru zoologické zahrady," dodal.

Pískovec dnes v Lidových sadech opracovával Ondřej Procházka z Prostějova. Tématem jeho plastiky je ekologie. "Má to být znázornění všech odpadků, které člověk za život vyprodukuje. Země je tím zaneřáděná, to ale neznamená, že se z toho nedá ta země ještě vyhrabat," popsal svou práci mladý sochař. Svým dílem chce ukázat, že je ještě naděje, když začneme přemýšlet, zapracujeme na sobě a budeme odpad třeba třídit. Tu naději představuje křehká rostlinka, která z hromady kamenných odpadků vyrůstá. Na svých plastikách pracují sochaři od pondělí, vernisáž se uskuteční v pátek v 17:00 v zahradě Kulturního centra Lidové sady.

Autoři | Foto Benecko.info

Štítky socha, dřevo, zahrada, Jan Švadlenka, Liberec, zoologická zahrada, ateliér, odpad, Ondřej Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo dostane novou Dešťovou vílu, ta stará se rozpadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.