Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tuny vojenské techniky se přesunou do Liberce

Desítky tun vojenské techniky míří do sportovního areálu Vesec. Zapojí se tam v sobotu do rekonstrukce kuvajtské Pouštní bouře. Bitevní ukázka, kterou legionáři pečlivě připravovali zhruba tři čtvrtě roku, přilákala i nejvyšší kuvajtské generály.

Budou to nervy. Všechny části moderní bojové operace do sebe musí zapadnout jako puzzle. Navíc přesně ve správný čas. „To hlavně kvůli Gripenům, které dorazí z Čáslavi.  Nepředvedou  žádnou akrobacii, ale bojový útok,“ slibuje Josef Kubeš z jednoty Libereckého kraje Československé obce legionářské. Operaci přijede sledovat delegace pěti kuvajtských generálů vedená generál majorem  Saberem Al-Suwaidanem. Přijede na ni i americký vojenský zmocněnec John Burbank, který bojoval v Perském zálivu,  desítky veteránů a armádní zástupci ze Slovenska.

Do rekonstrukce střetu z Pouštní bouře, které se v lednu a únoru 1991 s koaličními spojenci zúčastnili i liberečtí chemici, zasáhne ve Vesci zhruba 150 vojáků, čtyři tanky, dvě vozidla pěchoty a několik obrněných transportérů.  „Vystřílíme až 20 000 nábojů, provedeme desítky výbuchů a bitevní pole zachvátí více než 50 druhů dýmů,“ vypočítává Kubeš. Ukázku doprovodí pečlivě vybraná tklivá hudba od arabských komponistů a dramatický komentář v podání herce libereckého divadla F. X. Šaldy Martina Polácha. „Největší improvizace nás čekala při hledání vhodných kostýmů,“ přiznává.

Moderní vojenská operace je hlavní atrakcí Dětského den, jehož tradici před čtyřmi lety obnovil spolu s legionáři jednoty Liberecký kraj a bytové družstvo SBD Sever. V průběhu dne diváci uvidí zásahy policie, hasičů a vězeňské služby. Rekonstrukci bitvy bude předcházet ukázka zákroku české a německé policie a aktivních záloh při ochraně Schengenského prostoru. „Prozradíme mýty a fakta o ochraně bezpečnosti našich lidí,“ doplňuje účastník bojů v Perském zálivu, veterán František Gábor. K podobným opatřením dosud nebylo podle něj nutné v praxi přistoupit. Nelegální migranti mířící do Evropy narušili prostor české stání hranice letos v našem kraji jen asi ve dvou případech.

Armádní techniku do Vesce zapůjčili muzea a soukromníci. Na děti čekají adrenalinové atrakce a soutěže, pěkné počasí bude přát i vyhlídkovým letům. Novinkou letošního ročníku je večerní afterparty. Oproti loňsku zvýšili pořadatelé kapacitu parkovišť a zajistili kyvadlovou dopravu na lince 39 z Fügnerovy ulice do Vesce. „Posily pojedou od 10.00 do 13 hodin a od 16.00 do 20.00 hodin,“ upřesňuje Michal Buzek z pořadatelské  společnosti Elset.  

Tisková zpráva | Foto Legionariliberec.cz

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Perský záliv, Slovensko, Gripen, Čáslav, František Gábor, Vesce, Vězeňská služba České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuny vojenské techniky se přesunou do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.