Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jizerskohorská rozhledna Bramberk je kvůli opravě uzavřená

Oblíbená jizerskohorská rozhledna Bramberk u Lučan nad Nisou na Jablonecku je od dneška uzavřená kvůli opravě střechy. Práce potrvají do konce října.

Stoletá kamenná rozhledna postavená podle projektu jabloneckého architekta Roberta Hemmricha patří městu od dubna 2014. V dražbě ji koupilo za 2,51 milionu korun, od loňska je rozhledna kulturní památkou. Střecha už nutně potřebovala opravit, rekonstrukci urychlila vichřice ze začátku července. "Nadzvedla nám část oplechování střechy," uvedl starosta Lučan Jiří Řešátko (Sdružení pro Lučany nad Nisou). Podle něj využijí postaveného lešení také k opravě spárování zdiva. Oprava si vyžádá bezmála 360 tisíc korun, zhruba polovinu zaplatí dotace od Libereckého kraje a druhou část pokryjí peníze z veřejné sbírky, kterou město založilo ve prospěch Bramberku před dvěma lety.

Rozhledna postavená ve výšce 787 metrů nad mořem patří k symbolům Lučan, její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Svoji současnou podobu získala 21 metrů vysoká žulová věž v roce 1912. Nahradila původní dřevěnou rozhlednu z roku 1889, která vyhořela. Opravy město provádí postupně. Vyměněná jsou okna na věži, částečně obnoveny jsou schodiště a ochoz. "Etapovitě bychom chtěli dokončit opravu schodiště a vyměnit vchodové dveře," uvedl starosta. S financováním obnovy pomáhá městu Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, podnikatelé i drobní dárci. Číslo účtu veřejné sbírky je 80039-963239399/0800.

Bramberk je součástí prstence rozhleden Jizerských hor. Za jasné viditelnosti je z něj vidět na Černostudniční a Prosečský hřeben, Krkonoše, masiv Ještědu a další rozhledny v okolí, například Slovanku, Štěpánku, Petřín, Královku nebo Černou Studnici. Ročně Bramberk navštíví asi 9000 lidí. Letos jich je kvůli kratší sezoně méně, asi 7500. "Když by bylo v listopadu hezké počasí, tak bychom rozhlednu na pár dnů otevřeli, abychom to lidem částečně vynahradili," dodal starosta.

Autoři | Foto Cyklotoulky.cz

Štítky rozhledna, Bramberk, oprava, Lučany nad Nisou, okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskohorská rozhledna Bramberk je kvůli opravě uzavřená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.