Ve čtvrtek 22.září 2016 se v Liberci před radnicí opět sejdou potravináři Libereckého kraje, aby své výrobky představili svým zákazníkům. Již po desáté se totiž bude konat prodejní výstava Den regionálních potravin Libereckého kraje. Návštěvníci budou mít možnost nejen ochutnat a zakoupit kvalitní potravinářské výrobky, ale zároveň se osobně setkat s jejich výrobci a dozvědět se, mnoho zajímavého.
Tradičně bude na náměstí po celý den probíhat kulturní program, jehož vyvrcholením se stane slavnostní předání ocenění "Regionální potravina Libereckého kraje". Devíti producentům, jejichž výrobky byli vybrány hodnotitelskou komisí, předá plaketu a certifikát náměstek Ministerstva zemědělství Ing. Aleš Kendík a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.
V Libereckém kraji devět nejlepších výrobků zvítězilo v konkurenci 93 produktů od 27 výrobců.Označení "Regionální potravina Libereckého kraje" nově ponese : Debrecínka od společnosti KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ, Jelení klobása od společnosti FOLDA, Bio ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové, Filounské BIO podmáslí kysané od Martina Šourka, Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti Koláčkova pekárna, Mikulův mrak od společnosti Mikula Turnov, Světoběžník JC, Cimrmanův 12% světlý ležák od společnosti Pivovar Příchovice, Český česnek z Podkrkonoší od Jana Hradeckého a Ovocný sorbet LEDA – Ostružina od Davida Stárka.
Do programu Dne regionálních potravin jsou tradičně zařazeny i soutěže o ceny a vaření s Janem Michálkem, členem Národního týmu AKC ČR, který ve svých receptech použije právě oceněné výrobky. V programu dále vystoupí Petra Černocká a Milan Drobný.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz
Letošní sedmý ročník soutěže v Libereckém kraji byl v mnohém vyjímečný. Tak například přihlášených výrobků bylo nejvíc od počátku soutěže. Komise hodnotila 93 výrobků od 27 výrobců. Poprvé od trvání soutěže získaly značku Regionální potravina výrobky ve všech devíti kategoriích. Co mě osobně nejvíc potěšilo, je to, že se do soutěže přihlásilo mnoho nových výrobců, kteří uspěli v šesti z devíti kategorií. Dva výrobci pak získali značku pro svůj další výrobek. Při prezentacích těchto výrobků po celém kraji jsem zaznamenala, že soutěž a značka Regionální potravina se dostává do podvědomí spotřebitelů, kteří se k nám opakovaně vrací a mají zájem nejen o to, jak výrobek chutná, ale i o informace o složení, výrobci a pod. Toto vše potvrzuje, že se podařilo zvýšit prestiž značky nejen mezi výrobci, ale i mezi spotřebiteli.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.