Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Den regionálních potravin Libereckého kraje - 10.ročník

Ve čtvrtek 22.září 2016 se v Liberci před radnicí opět sejdou potravináři Libereckého kraje, aby své výrobky představili svým zákazníkům. Již po desáté se totiž bude konat prodejní výstava Den regionálních potravin Libereckého kraje. Návštěvníci budou mít možnost nejen ochutnat a zakoupit kvalitní potravinářské výrobky, ale zároveň se osobně setkat s jejich výrobci a dozvědět se, mnoho zajímavého.

Tradičně bude na náměstí po celý den probíhat kulturní program, jehož vyvrcholením se stane slavnostní předání ocenění "Regionální potravina Libereckého kraje".  Devíti producentům, jejichž výrobky byli vybrány hodnotitelskou komisí, předá plaketu a certifikát náměstek  Ministerstva zemědělství Ing. Aleš Kendík a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V Libereckém kraji devět nejlepších výrobků zvítězilo v konkurenci 93 produktů od 27 výrobců.Označení "Regionální potravina Libereckého kraje" nově ponese : Debrecínka od společnosti KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ, Jelení klobása od společnosti FOLDA, Bio ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové, Filounské BIO podmáslí kysané od Martina Šourka, Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti Koláčkova pekárna, Mikulův mrak od společnosti Mikula Turnov, Světoběžník JC, Cimrmanův 12% světlý ležák od společnosti Pivovar Příchovice, Český česnek z Podkrkonoší od Jana Hradeckého a Ovocný sorbet LEDA – Ostružina od Davida Stárka. 

Do programu Dne regionálních potravin jsou tradičně zařazeny i soutěže o ceny a vaření s Janem Michálkem, členem Národního týmu AKC ČR, který ve svých receptech použije právě oceněné výrobky. V programu dále vystoupí Petra Černocká a Milan Drobný.

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz

Letošní sedmý ročník soutěže  v Libereckém kraji byl v mnohém vyjímečný.  Tak například přihlášených výrobků bylo nejvíc od počátku soutěže. Komise hodnotila 93 výrobků od 27 výrobců. Poprvé od trvání soutěže získaly značku  Regionální potravina výrobky ve všech devíti kategoriích.  Co mě osobně nejvíc potěšilo, je to, že se do soutěže přihlásilo mnoho  nových výrobců, kteří uspěli v šesti z devíti kategorií. Dva výrobci pak získali značku pro svůj další výrobek. Při prezentacích těchto výrobků po celém kraji jsem zaznamenala, že soutěž a značka Regionální potravina se dostává do podvědomí spotřebitelů, kteří se k nám opakovaně vrací a mají zájem nejen o to, jak výrobek chutná, ale i o informace o složení, výrobci a pod. Toto vše potvrzuje, že se podařilo zvýšit  prestiž značky nejen mezi výrobci, ale i mezi spotřebiteli.

Tisková zpráva

Štítky jídlo, Liberecký kraj, soutěž, Liberec, Ministerstvo zemědělství České republiky, Martin Půta, Česko, Karel Klouček, Martin Šourek, Petra Černocká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den regionálních potravin Libereckého kraje - 10.ročník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.