Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

6+1 faktů o vývozu z České republiky do Evropské unie

V souvislosti s Brexitem se v tisku objevovaly některé mylné intepretace o objemu obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Evropskou unií. Uveďme je na pravou míru na datech z roku 2015.

1. V loňském roce se z České republiky vyvezlo zboží v hodnotě přes 3,88 bilionu Kč. Do zemí Evropské unie z toho míří zhruba 3,23 bilionu Kč, tedy více než 83 % celkového vývozu.

2. Vývoz do zemí Evropské unie se zvyšuje rychleji než vývoz do zemí mimo Evropskou unii. V roce 2014 vývoz do zemí EU vzrost o 15,9 % (mimo EU o 7,6 %), v roce 2015 vývoz do zemí EU vzrostl o 8,4 % (mimo EU o 0,6 %).

3. Suverénně největší podíl vývozu do zemí EU míří do Německa (2015: 38,6%), ze značným propadem následují Slovensko a Polsko.

4. Nejvyšší podíl na vývozu do Evropské unie tradičně zaujímají stroje a dopravní prostředky, v roce 2015 tvořily cca 54,4 % vývozu. Jen do Německa se ročně vyvezou automobily vyrobené v ČR v hodnotě přes 255 miliard Kč.

5. K mediálně sledované „bitvě o potraviny“ je možné konstatovat, že se do České republiky se z EU relativně více dováží, než se z České republiky vyváží. Vývoz potravin do EU činí 4 % exportu, dovoz potravin z EU činí 6,4 % z celkového importu.

6. Vezmeme-li v potaz celkový objem výrobků a služeb obchodovaný mezi zeměmi Evropské unie, objem vývozu z České republiky zabírá jen zhruba 2,9 % celkového zahraničního obchodu v rámci EU.

+1. Vývoz do zemí Evropské unie není zásluha Evropské unie, ale reakcí evropských spotřebitelů na kvalitu českých výrobků a služeb. Není možné říci, že bez EU by se export dramaticky snížil, neboť mezi volným mezinárodním obchodem a institucí EU jako takovou není nutně rovnítko.

Autoři

Štítky Evropská unie, Česko, brexit, jídlo, Německo, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

6+1 faktů o vývozu z České republiky do Evropské unie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.