Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obnova sklářské chalupy v Jizerských horách má zpoždění

Rekonstrukce domu Památníku sklářství na Kristiánově v Jizerských horách má zpoždění a návštěvníci se dovnitř letos nedostanou. Otevření je plánované na 20. května příštího roku, kdy bude muzejní noc. Muzeum skla a bižuterie má v bývalé sklářské chalupě jednu ze svých expozic.

Muzeum původně chtělo opravený památník otevřít ještě letos při tradiční podzimní pouti. Termín konání chtělo přizpůsobit dokončení rekonstrukce. Nová expozice se ale bude kvůli prodloužení stavebních prací dělat až v příštím roce. "Stavební část měla původně skončit v polovině září, nakonec to je posunuté do konce října," uvedla ředitelka muzea v Jablonci Milada Valečková. Důvody jsou podle ní dva. Práce kvůli sněžení z konce března začaly o dva týdny později. Větší, než se předpokládalo, byl i rozsah poškození. "To je u těchto památkových objektů běžné," řekla Valečková. Podle ní s tím počítali a výsledná cena by neměla přesáhnout 12 milionů korun, které má muzeum na rekonstrukci k dispozici. S tím, jak firma rekonstrukci provádí, je ředitelka spokojená. "Je to specializovaná památkářská firma. Dělají to výborně. Máme radost, jak to vypadá a myslím, že lidé budou spokojeni," dodala.

Chalupa z 18. století známá i jako Liščí bouda je nejvýznamnějším památníkem sklářství v Jizerských horách. Je jedinou dochovanou budovou z bývalé sklářské osady, v níž byly i kaple, hřbitov a škola. Expozice je v chalupě od roku 1964. Přibližuje vývoj jizerských sklářských hutí, faunu a flóru Jizerských hor a zahrnuje i modely původní osady a vyhořelé huti. Expozice v přízemí po rekonstrukci dozná několika změn. Hlavní novinkou ale bude zpřístupnění podkroví. Vznikne v něm interaktivní expozice zaměřená hlavně na děti. Podle ředitelky budou expozice instalovat až na jaře, v zimě by to nemělo smysl. Chalupa je totiž v tomto období nepřístupná. "Na montáž budeme potřebovat tři až čtyři týdny," odhadla ředitelka. V plánech je při muzejní noci zpřístupnit i naučnou stezku dlouhou zhruba 14 kilometrů. Povede z Kristiánova k hlavní budově muzea v Jablonci a zaměřená bude na historii sklářství v Jizerských horách.

Autoři | Foto Silencerx

Štítky chalupa, Jizerské hory, muzeum, sklářství, Muzejní noc, rekonstrukce, Liberec V-Kristiánov, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova sklářské chalupy v Jizerských horách má zpoždění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.