Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavební výroba v Libereckém kraji nadále klesá, chybí zakázky z evropských dotací

Stavební výroba v Libereckém kraji nadále klesá. Letos chyběly velké veřejné zakázky podpořené evropskými dotacemi. Výrazněji zatím neroste ani bytová výstavba.

Stavební výroba klesá v Libereckém kraji od roku 2010. Poslední údaje má Český statistický úřad (ČSÚ) za první polovinu letošního roku. Stavební firmy s více než 50 zaměstnanci v kraji odvedly práci za 969 milionů korun, meziročně jde o třicetiprocentní propad.

"Velké investiční akce doběhly s minulým rokem, kdy skončil operační program, ze kterého byly financovány čistírny a kanalizace," řekl regionální manažer Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR David Opočenský. Méně se investuje i do silnic. Třeba Liberecký kraj sice letos vydal na rekonstrukcí silnic nižších tříd kolem půl miliardy korun, loni ale díky evropským dotacím mohl investovat zhruba dvojnásobnou částku.

V prvním pololetí byl podle údajů ČSÚ u pozemního stavitelství více než poloviční propad. U inženýrského stavitelství nastal pokles skoro o 20 procent. Nižší objem zakázek se projevuje i na počtu zaměstnanců. V prvním pololetí firmy v kraji měly 1428 pracovníků, před rokem jich bylo skoro o 15 procent více. Problémem stavebnictví začíná být podle Opočenského také nedostatek kvalifikovaných výrobních a technických pracovníků. Průměrná mzda v prvním pololetí stoupla ve stavebnictví o 6,6 procenta na 27 299 korun.

Největší stavební firmy v kraji, libereckého Syneru, se propad příliš nedotkl. Vedení společnosti očekává, že roční obrat bude opět kolem tří miliard korun. "Uplynulý rok ve společnosti lze výkonově srovnat s předchozím obdobím," uvedl jednatel firmy Robert Špott. Syner zaměstnává zhruba 300 lidí. Letos za dvě stavby v regionu získala firma ocenění v republikové i krajské soutěži staveb roku. "Jako lídr sdružení jsme zrealizovali sportovní a rekreační areál Maškovy zahrady v Turnově v hodnotě 180 milionů korun a dokončili jsme i rekonstrukci krásného historického zámku Svijany," upřesnil Špott.

Jen mírné oživení nastalo v bytové výstavbě. Za první pololetí 2016 zahájili stavbaři v kraji výstavbu 341 nových bytů, což představuje meziroční růst o 8,3 procenta. Ještě v roce 2009 ale zahajovali více než dvojnásobek bytů. Za jeden z problémů v této oblasti považuje Opočenský neschválený nový územní plán Liberce. "Je to dost limitující pro občanskou výstavbu," dodal regionální manažer Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, výroba, stavba, stavebnictví, Český statistický úřad, Syner, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební výroba v Libereckém kraji nadále klesá, chybí zakázky z evropských dotací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.