Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrá zpráva! Ochránci přírody obnovili naučnou stezku Hruboskalsko

Naučná stezka Hruboskalsko, která se nachází v jedné z nejnavštěvovanějších oblastí Českého ráje, dostala nové naučné tabule, povalový chodník i zábradlí u takzvané myší díry nedaleko zámku Hrubá Skála. Obnova stezky stála zhruba 350 tisíc korun. Dnes to řekl Vít Preisler, předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Bukovina, která obnovu prováděla.

Stezka vede pískovcovým Hruboskalským skalním městem, které leží v cenné části Geoparku UNESCO Český ráj. Naučné tabule se měnily po deseti letech, předchozí byly dožilé. "Použili jsme kvalitnější materiál na nohy tabulí. Modřínové dřevo místo původně smrkového. Tabule mají dubové stříšky a lepší kotvení. Pokud je někdo mechanicky nezničí, jejich životnost by měla být až 15 let," uvedl Preisler.

Na 7,5 kilometrovém okruhu je 16 naučných tabulí. "Když se po naučné stezce vydáte, uvidíte nejzajímavější zákoutí a skály nejen od jejich úpatí, ale i z vrchních vyhlídkových pohledů. Na umělecky zpracovaných panelech, které zdobí ilustrace akademické malířky a grafičky Vlasty Matoušové, se dozvíte všechny důležité informace o tom, co vás obklopuje," dodal Preisler. Návštěvníky tabule neupozorňují jen na skály, ale i na vzácné rostliny a živočichy, na které mohou narazit. Je mezi nimi napříkad kapradina vláskatec tajemný, pavouk meta temnostní, netopýr vrápenec malý nebo sokol stěhovavý, který pravidelně hnízdí ve skalních věžích.

Naučná stezka začíná u Lázní Sedmihorky, odkud stoupá skalním městem a skrz nejznámější místa Hruboskalska se dostává na skalní vyhlídky, poté se vrací do Sedmihorek. "Projít naučnou stezkou Hruboskalsko, proplétající se srdcem skalního města kolem úpatí věží, po vrcholcích skal nabízejících impozantní vyhlídky, nebo hlubokými roklemi s bučinami, je zážitkem, na který se nezapomíná," řekla Kateřina Adámková z Českého svazu ochránců přírody.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky naučná stezka, Hruboskalsko, Český svaz ochránců přírody, Český ráj, Bukovina, zámek Hrubá Skála, skála, UNESCO, ochrana přírody, Kateřina Ronovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva! Ochránci přírody obnovili naučnou stezku Hruboskalsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.